Förmiddag i P4

Bromsa åldrandet - med hudvård från kylskåpet

7:28 min

Om du inte tar hand om huden åldras den snabbare. Helene Andersson är hudterapeut och tipsar om hur du tar hand om din hud med hjälp av innehållet i skafferiet och kylskåpet.

Helene Andersson säger att det viktigaste man kan göra för sin hud är att rengöra dagligen.

– Och använd ansiktskräm. Återfukta huden, säger hon.

När man smörjer in ansiktet är det bra att veta att det är fukt man ska använda i ansiktet och inte fett.

– Samtidigt används det i dag också mycket oljor i olika produkter. Förr var man rädd för oljor. Nu är det mycket mera vegetabiliska oljor som ingår i produkter, säger Helene Andersson.

När ansiktet rengörs säger Helene Andersson att det inte handlar om den där duschen som man tar dagligen.

– Oftast har man också tvål då och tvål och vatten är uttorkande. De innehåller syntetiska ämnen i som inte är bra för huden. Det är för starkt. Mycket som man använder kan man lika gärna använda till billacken. Det är för starka saker helt enkelt. Vi ska vara väldigt försiktiga med våran hud.

Tipsen som Helene Andersson har till den som vill ta hand om huden är att man ska använda naturens skafferi.

-- Du kan öppna ditt eget skafferi eller kylskåp så har du mycket som är vårdande för huden där. Du har gurka, tomat och banan. Det är återfuktande och är bra för många hudproblem, säger Helene Andersson.

Fungerar gurkor på ögonen?

– Det funkar! Det tycker jag. Gurkan innehåller 95% vatten. I vattnet så gömmer det sig krom, kisel, järn zink, magnesium, vitaminer och det är det som kroppen och huden behöver. När du lägger gurkskivor på ögonen så återfuktas huden runt ögonen.

Kan man inte ta vanligt vatten då?

– Nej, det är för hårt! Gurkans vatten är något jag rekommenderar till ansiktet. Det jämnar ut fina linjer, kroppen får vitaminer och akne är den bra för också, säger Helene Andersson.