Brittiska parlamentet tvekar om Syrien-insats

1:20 min

I Storbritannien pågår en debatt i parlamentet om vedergällningsaktioner mot Syrien. Premiärminister David Cameron möter starka tvivel, också från en del av sina egna partikamrater.

– Kan premiärministern förklara varför han tror att president Assad utförde den här attacken. Det verkar inte finnas någon logisk förklaring. Det oroar en del av oss, sa den konservative Camerons partikamrat Peter Boon när debatten i parlamentets underhus inleddes.

Det är inte bara oppositionspartiet Labour Cameron måste övertyga, också hans egna partikamrater ifrågasätter ett ingripande i Syrien. Tveksamheten inför ännu ett militärt ingripande i ett arabland är utbrett här i Storbritannien, och det avspeglas också tydligt i parlamentet.

Det är framför allt erfarenheterna från Irakkriget för tio år sedan som ligger som en mörk skugga över Syriendebatten. Då gick Storbritannien i krig utifrån motiv som visade sig vara felaktiga.

Regeringen har i dag publicerat en rapport från de brittiska underrättelsetjänsterna. Den säger att de med stor säkerhet bedömer att det är den syriska regimen som står bakom attacken med kemiska vapen, då flera hundra civila dog i en förort till huvudstaden Damaskus.

Underrättelsetjänsterna hävdar också, att det förekommit attacker med kemiska stridsmedel i mindre skala inte mindre än 14 gånger tidigare i Syrien sedan 2012. Men några konkreta påtagliga bevis läggs inte fram i rapporten.

David Cameron medgav i debatten att det, som han sa, inte finns någon hundraprocentig säkerhet. Parlamentsledamöterna måste helt enkelt göra "en bedömning" sa han. Vi kan inte veta vad som pågår i den här brutala diktatorns huvud, sa han.

– Allt vi kan göra är att göra en bedömning om det är bättre att agera eller inte. I slutändan är det här en fråga om bedömningar. Som parlamentsledamöter måste vi göra sådana, sa Cameron