Kvinna med stetoskop lurar äldre som behöver hemtjänst i Örebro län

1:26 min

En kvinna har lurat sig in hos äldre personer i Örebro län och stulit bland annat smycken. Hon har stetoskop och vill undersöka hjärta och lungor säger Mats Nylén kommunikationschef på Polisen i Örebro.

En kvinna kommer och ringer på. Hon säger att hon är från hemtjänsten och utger sig för att jobba med sjukvård.

– Hon har haft ett stetoskop runt halsen och vill undersöka hjärta och lungor på den äldre, säger Mats Nylén.

Iband kan det ha tagit flera dagar innan den drabbade har upptäckt att man blivit bestulen. Det kan vara så att kvinnan lämnar dörren öppen bakom sig och att någon annan då smyger in och söker igenom lägenheten när hon utför själva undersökningen.

Anmälningar från både södra och mellansverige har kommit till polisen och när polisen samkörde sina register dök signalementet på kvinnan upp och tillvägagångssättet stämmer överrens med flera fall.

Därför misstänker nu polisen att samma kvinna åkt runt på flera platser och lurat sig in hos äldre som är i behov av vård och omsorg från kommunen.

– Det här har hänt från slutet av juli och fram till idag.  Det är svårt att säga hur många som drabbats men det rör sig om tio till tjugo fall eller kanske ännu fler säger Mats Nylén som nu vill varna äldre för den här kvinnan.