Professor: Ingen överraskning för Lundsberg

1:43 min

Nu anklagar en av landets tyngsta pedagoger Lundsbergs ledning för att medvetet slagit dövörat till kritiken mot skolan.
– Beslutet från Skolinspektionen kan inte ha kommit som en överraskning för Lundsberg, säger professor Ulf P Lundgren vid Skolinspektionen.

– De har ju haft en kritik som varit väldigt allvarlig och också varit väldigt tydliga med att de kommer att följa upp kritiken. Då måste ju skolans styrelse , som har det totala ansvaret, och rektor se till att ha en plan B för att se till vad som skulle hända om en sådan här sak på nytt skulle komma upp. Det har man tydligen inte haft, säger Ulf P Lundgren.

Han är professor i pedagogik vid Uppsala universitet och tidigare generaldirektör för Skolverket. Han tycker att Skolinspektionens tidigare kritik mot Lundsbergs skola varit så allvarlig att myndigheten skulle ha tappat i trovärdighet om den inte agerat kraftfullt mot den uppmärksammade strykjärnshändelsen.

– Om Skolinspektionen ska ha kraft i sina beslut så måste man se till att man fullföljer dem helt och hållet.  

Ulf P Lundgren poängterar att det i första hand är Lundsbergs skola som har ansvaret för att 170 eleverna får nya skolor. I andra hand är det Storfors kommun, där Lundsberg ligger. Ulf P Lundgren tycker det är absurt att tala om en kränkande behandling av Lundsbergs elever.

– Det här fallet handlar inte om en kränkning av elever. Det är en mobbning som pågått under väldigt lång tid, som är väl belagd och som man fått tydliga signaler om att den skulle upphöra och som fortsätter.

Ekot har utan framgång sökt styrelsen för sökt styrelsen för Lundsberg för en kommentar till hur planering såg ut för vart eleverna skulle ta vägen vid en eventuell stängning av skolan.