Nej till brittisk insats i Syrien

1:30 min

Storbritannien kommer inte att delta i någon militär vedergällningsaktion mot Syrien. Det förklarade premiärminister David Cameron, sedan han i natt förlorat en dramatisk omröstning i parlamentet.

– Det är uppenbart att det brittiska parlamentet, som återspeglar den brittiska befolkningens åsikter, inte vill se brittisk militär medverkan. Jag fattar det, och regeringen kommer att agera utifrån det, sa en uppenbart skakad David Cameron efter omröstningen i parlamentet strax före midnatt i natt.

David Cameron hade tagit en politisk risk. Och han förlorade. Han hade tidigare i princip garanterat att Storbritannien skulle ställa upp bakom en eventuell amerikansk vedergällningsaktion mot Syrien efter gasattackerna mot civila i en förort till Damaskus i förra veckan.

Han hade egentligen inte behövt parlamentets godkännande, men valde ändå att kalla in parlamentet från sommarledigheten för att diskutera frågan.

Men när debatten började stod det omedelbart klart att Cameron mötte motstånd inte bara från oppositionen, utan också från sina egna.

– Kan premiärministern förklara varför han tror att president Assad gjorde den här attacken? Det verkar inte finnas någon logisk förklaring. Och det oroar en del av oss, sa den konservative Camerons partikamrat Peter Boon när debatten i parlamentets underhus inleddes.

Cameron medgav under debatten att man inte kan vara 100 procent säker på att det var president Assads regeringsstyrkor som låg bakom attacken.

– Det är en bedömningsfråga, sa han när han bad om parlamentsledamöterna stöd för en militärinsats.

Det stödet fick han inte. Med rösterna 285 mot 272 sa parlamentet nej till att ställa sig bakom att Storbritannien ska delta i en militär aktion mot Syrien.