Luleå

Urfolkens rättigheter lyfts nu

2:28 min

Igår avslutades forskningskonferensen "Samisk sedvanerätt i moderna landskap- urfolk och naturskydd" vid Luleå universitet. 

-Det har varit otroligt intressant och väldigt inspirerande, säger Åsa Larsson Blind

Konferensen handlade om samiska rättigheter i förhållande till olika typer av markanvänding till exempel industri, men även samiska rättigheter i förhållande till skyddande områden såsom naturreservat och världsarv. Under onsdagen låg gruvetablering i fokus.

- Det som presenterades är olika forskningar rörande gruvetableringar och industrietableringar, det finns ett forskningsprojekt som startar upp nu som kommer att titta på olika aspekter kring processerna Rönnbäcksgruvan och Kallak och även mycket diskussioner här berör det ju som händer just nu, säger Åsa Larsson Blind.

Huvudtalarna på forskningskonferensen var professorer från USA, Australien och New Zeeland. Andra föreläsare var bland annat Malin Brännström och statsvetarna Rebecca Lawrance och Ulf Mörkenstam. Under två dagar kombinerades olika ämnen såsom historia, statsvetenskap, juridik, kulturgeografi, sociologi och antropologi.

Åsa Larsson Blind berättar att konferensen var mycket givande och väckte tankar om att kulturella värderingar i samhället kanske har större inverkan än vad man kan tro på vilka rättigheter som erkänns.

- Mitt sätt som jag ser det är lagar ett uttryck för en politisk prioritering och vi tenderar att falla tillbaka på hur lagstiftningen ser ut istället för att diskutera vilka värderingar de lagarna är baserade på, säger Åsa Larsson Blind.

Syftet med konferensen som är en del av forskningsprojektet "Indigenous Rights and Nature Conservation in Fennoscandinaviahar" har varit att undersöka hur kulturellt definierade värden, ideologier och politik påverkat, och fortsätter påverka urfolks rättigheter, hur har diskussionen rört sig?

- För mig blir det ju uppenbart hur från Sveriges håll systematiskt osynliggör samiska intressen och samiska rättigheter i ett politiskt motiv att inte ta i de här frågorna, säger Åsa Larsson Blind.

Vad kommer du att ta med dig hem från konferensen?
- När man samlar så många forskare som håller på med så mycket intressant, relaterade till varandra när det pratas om samiska rättigheter så ser man vilken kraft det finns och då tänker man att det till slut måste leda till förändring, säger Åsa Larsson Blind.

Ett urval av konferensbidragen kommer senare att publiceras i en akademisk tidskrift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio