EU kritiseras för fiskeavtal med Marocko

2:21 min

EU:s nya fiskeavtal med Marocko får skarp kritik. Enligt EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) innebär avtalet att EU i praktiken erkänner att det ockuperade Västsahara är en del av Marocko.

– Jag är otroligt besviken på kommissionen. Man har förhandlat igen om ett avtal som tillåter EU-fiskare att fiska i ockuperade vatten utanför Västsahara, säger hon.

I hur hög grad ska man se det här som ett de facto-erkännande av EU att Västsahara är marockanskt område?

– Utan tvekan kan man tolka det som det.

Den tidigare spanska kolonin Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975. Många fiskare i södra Europa vill få tillgång till de fiskrika vattnen utanför Västsahara, men i december 2011 beslutade EU-parlamentet att stoppa det dåvarande fiskeavtalet med Marocko. Ett skäl var att det saknades garantier för att det västsahariska folket skulle få ta del av de pengar som EU betalar för fiskerätten.

Den 24 juli i år undertecknade EU-kommissionen och Marocko ett nytt avtal. Västsahara och det västsahariska folket nämns inte med ett ord i avtalet, som ger Marocko totalt 160 miljoner euro över fyra år.

EU-kommissionen hävdar att överenskommelsen är gjord enligt internationell rätt och att den garanterar respekt för mänskliga rättigheter, men Isabella Lövin är mycket kritisk.

– Man tillåter Marocko att sälja naturresurser som inte tillhör dem. Formellt sett är det internationellt vatten, och det borde regleras som det.

Hur kan EU gå med på att köpa något av Marocko som Marocko inte äger?

– Det är en mycket, mycket bra fråga, och jag har ställt den frågan tusen gånger, tror jag, här i parlamentet. Det finns inget bra svar. Man försöker hävda att det här avtalet på något sätt skulle gynna lokalbefolkningen i Västsahara, men det är här som den lite otäcka glidningen sker i definition. Lokalbefolkningen är ju i dag till stora delar marockanska bosättare, det är inte det västsahariska folket som en gång blev ockuperat av Marocko, säger Isabella Lövin.

Ekot har förgäves sökt EU-kommissionen för en kommentar till kritiken mot fiskeavtalet. Innan avtalet kan träda i kraft måste det godkännas av EU:s parlament och medlemsstater.