BORÅS

Unika bisamhällen hittade i elfte timmen

3:26 min

Ett helt enormt område för vildbin har hittats vid Bråt utanför Borås där den nya riksväg 27 har börjat att byggas. De rödlistade arterna hotas nu av vägbygget.

Åtta rödlistade arter har hittats vilket gör området till ett av de mest unika områden för vildbin i hela Västsverige, några av arterna som hittats har man trott var utdöda i Sverige. Flera av boplatserna kommer nu att förstöras av vägbygget.

– Experter som gått i området är helt lyriska när de upptäckt arter som de inte ens trodde fanns i Sverige. Och att hitta åtta rödlistade arter gör alltså området till ett av de mest unika i landet och nummer ett i Västsverige, säger Jenny Pleym är kommunbiolog i Borås.

Men det är i elfte timmen som man nu hittat och flera av boplatserna kommer att förstöras av vägbygget.

Att området varit värdefullt ur natursynpunkt har man vetat tidigare men att det varit så unikt när det gäller bin har man inte haft kunskap om.

– Det man kan göra nu är att utforma ytorna runt vägbygget så att det blir så bra som möjligt för bin. Så att de kan återkollonisera det här området som det kommer att  bli ingrepp i, säger Jenny Pleym.

Vissa delar kommer helt enkelt att försvinna?

– Ja, vissa delar kommer försvinna.

Det här med att flytta bin. Det går inte?

– Nej, det går inte, men man kan utforma en livsmiljö så att de självmant flyttar dit. Jag hoppas verkligen att alla arter kommer att finnas kvar när man gjort de åtgärder som man planerar för att förbättra för bin på hela skjutfältet, säger hon.