Mariestad

Kvinna åtalas för lögn om kidnappning

2:45 min

En kvinna i 30-årsåldern som i september i fjol befarades kidnappad efter att ha försvunnit från sin arbetsplats i Mariestad åtalas nu vid Skaraborgs tingsrätt för att själv ha iscensatt det hela.

I förhör med polisen misstänks hon ha ljugit om att det var hennes före detta man som kidnappade henne när hon i själva verket begav sig till Göteborg på egen hand. Något hon erkänner.

Där hittades hon två dygn senare efter att polis och frivilliga sökt i Mariestad.

Kvinnan åtalas även för att ha gjort en falsk polisanmälan om misshandel och därefter i förhör sagt att mannen lejt en annan man för att hota och misshandla henne.

För att styrka det ska hon ha visat upp vissa skador samt hotfulla sms som hon skickat till sig själv.

– Hon har falskeligen påstått att hon blivit utsatt för misshandel och hot, säger Peter Larsson , kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Delar av det hela har kvinnan medgivit.

– Hon vill inte riktigt berätta om det här, men hon har medgivit att det inte har varit någon kidnappning. Men hon är tystlåten.

Vad har hon haft för motiv ?

– Hon vill inte gå in på det. Men man kan konstatera att det pågår en vårdnadstvist med sin före detta man och det har jag presenterat som ett tänktbart motiv, säger Peter Larsson.

De skador hon uppvisat, hur har hon fått dem ?

– Det har vi ingen absolut uppfattning om, men det beror inte på någon kidnappning.