Militär attack skapar oro bland syriska flyktingar

2:12 min

Bland syrier finns blandade känslor inför ett ingripande från västmakterna. Vår korrespondent har träffat syrier som precis flytt undan striderna i hemlandet över gränsen till Turkiet.

– Jag hoppas att USA, Storbritannien, eller Frankrike, vilken nation som helst kan hjälpa oss att bli kvitt den usla, fega diktatorshunden vi har, säger Fatima som precis släppts igenom grinden vid en av gränsövergångarna från Syrien till Turkiet.

Men de flesta flyktingarna kommer inte igenom de officiella gränsövergångarna. De tar sig hit till Turkiet på smuggelvägar över fälten i brännande sol.

– Jag stödjer inte en intervention, det kommer bara att öka dödandet och förstörelsen, säger en man med svett som rinner från kinderna.

Han håller en liten pojke i handen, den lilla gruppen flyktingar från Idlib har inget med sig mer än kläderna de har på sig.

– Det är bara de civila som dör nu, de som inte har något med saken att göra, säger en ung kvinna som bär sitt lilla barn på armen.

Precis när jag kommer fram till gränsen hörs två starka explosioner från den syriska sidan, snart syns två stora gråvita moln på bergssidan.

– Vi såg också beskjutningen säger kvinnan, så är det varje dag. Attacker med flygplan och helikoptrar, nu har vi till och med kemiska vapen, fortsätter en man, som inte vill säga sitt namn.

En ung man är på väg åt andra hållet, med bara en liten sportväska i handen. Han ska hämta sin fru och andra släktingar som är kvar i Syrien. Nu är jag rädd för kemiska attacker säger han, därför måste jag ta dem hit. Men han är pessimistisk inför framtiden.

– Syrien kommer att bli som Irak, säger han och försvinner genom majsfälten.

Turkiska myndigheter har höjt beredskapen vid gränsen och har lagrat gasmasker ifall det skulle bli en attack från Syrien. 

– Gasen skulle påverka oss med, säger Maryam som bor precis intill gränsen. Vi har inga gasmasker och om de dör på den syriska sidan kommer vi att dö här också.