John Kerry uttalade sig om Syrien

1:55 min

Nästan 1 500 människor dödades, inklusive minst 426 barn i kemvapenattacken i Syrien förra veckan, det sa USA:s utrikesminister John Kerry på en presskonferens under fredags-kvällen svensk tid, där han också berättade detaljer om varför USA är säkert på att Syriens regering ligger bakom attacken, rapporterar vår utsända Cecilia Khavar från New York.

Kerry sa att de vet att syriska kemvapenexperter i tre dagar innan attacken förra onsdagen, var på plats i området för att förbereda attacken och säger också att en högt uppsatt person i den syriska regeringen bekräftat att regimen använt kemiska vapen mot sitt eget folk.

På presskonferensen gav Kerry flera exempel på information USA:s underrättelsetjänst samlat in, som de menar bevisar det Vita Huset redan sagt, att de vet att Assadregimen är skyldig till attacken som ska ha dödat 1429 människor.

USA vet tillräckligt mycket om den syriska regimens skuld för att kunna agera utan FN, sa han också, men försäkrade samtidigt att ett ingripande inte kommer att likna USA:s inbladning i krigen i Irak, Afghanistan eller Libyen.

Samtidigt uppges nu FN:s vapeninspektörer var klara med sitt arbete vid platsen för attacken, med misstänkta kemvapen,  utanför Damaskus förra veckan. Det säger en talesperson för FN till  nyhetsbyrån Reuters och trycker samtidigt på att de nu måste få analysera proverna innan några slutsatser kan dras.

Nedan kan du läsa Ekots direktrapportering om Kerrys uttalande: