Bärplockarnas bilar

Olagliga bilar kan bli lönsamt

1:25 min

Bärföretagen i länet har tillsammans över hundra bilar som inte får köras i trafik. Under den här säsongen har polisen hittills stoppat och bötfällt i ett tiotal fall och det är framförallt två av företagen i länet som har använt sig av olagliga bilar. Men att betala böterna blir inte särskilt kännbart för företagen.

I själva verket  kan det vara en lönsam affär att köra med bilar som är avställda eller har körförbud. Om man blir stoppad av polisen så är böterna 1500 kronor, och den företagare som får flera bilar stoppade behöver ibland bara betala för en.

– Det är en utredningsteknisk fråga, man samlar ihop alla utredningar som ligger mot en person som ligger vid ett tillfälle och då kan det ju faktiskt bli färre böter, säger Anders Lind, chef för trafikpolisen Västerbottens län.

En företagare kan alltså komma undan med 1 500 kronor i böter även om polisen stoppar flera av företagets olagliga bilar, därför att alltihop räknas ihop till ett brott som ska ge ett straff. 1 500 kronor kan vara en väldigt liten summa jämfört med vad det kostar att besikta, åtgärda tvåor och betala skatt för bilen.

Men trafikpolisen i länet kommer trots allt att göra en särskild satsning på att kolla bärplockarbilar nu under resten av säsongen.

– Det vi kommer att gör att vi styr om verksamheten litet mer mot inlandet och då kommer vi att kolla på det här, säger Anders Lind.

– Det kommer att dyka upp polisbilar litet här och var i länet där vi inte har varit på ett tag.