'Vi vet att syftet inte är att störta regimen i Syrien'

2:09 min

Den väntade amerikanska attacken mot Syrien kommer inte att innehålla några stora överraskningsmoment för den syriska regimen och sannolikt inte förändra någon maktbalans, utan handlar om att rädda ansiktet på Barack Obama. Det säger en libanesisk militäranalytiker som vår korrespondent talat med i Beirut.

Det rör sig om en begränsad straffexpedition som främst syftar till att rädda ansiktet på president Obama, menar Elias Hannah, libanesisk militäranalytiker och pensionerad general.

– Vi vet redan att syftet inte är att störta regimen. Det vill inte USA för allt i världen eftersom det skulle leda till ett nytt Irak med kaos och stärkandet av jihadister, säger han.

Och när det gäller riskerna med en militärattack, har USA redan ägnat sig åt noggrann kalibrering med till exempelvis Iran för att ta reda på hur långt man kan gå i Syrien utan att riskera en spridning genom att Iran eller Hizbollah går till attack mot Israel.

Om man ser till de militära målen är de också begränsade, menar Elias Hannah – många militära mål har redan flyttats,  det går inte att bomba lager där kemiska vapen förvaras. Man kan slå ut flygvapnets flygbaser och landningsbanor, men å andra sidan står flygvapnet endast för en tiondel av alla dödsfall i Syrien.

Ju mer USA investerar i denna attack, desto mer involverad tvingas man bli. Därför handlar det om en lätt markering för att kunna dra sig ur snabbt, tror den libanesiske militäranalytikern, general Elias Hannah.