Obama om Syrien: Vårt ansvar

1:30 min

Efter gårdagens uttalanden av USA:s president Obama och utrikesminister Kerry, tyder allt på ett amerikanskt angrepp mot Syrien.

USA anklagar Syrien för att ha gasat sitt eget folk. Det kan inte ske utan vedergällning, sa presidenten:

– Vårt ansvar som ledare i världen är att se till att de skyldiga hålls ansvariga, sa president Obama, vars utrikesminister Kerry tidigare under dagen offentliggjort varför USA pekar ut Assadregimen som skyldig till att ha använt kemiska vapen.

Kerry använde beskrivningen att uppgifterna har "hög tillförlitlighet", men inte att de är bekräftade.

Både Obama och Kerry gjorde klart att USA går sin egen väg, oberoende av vapeninspektörer, säkerhetsråd eller internationell uppbackning.

Såväl Kerry som Obama sa att USA:s nationella säkerhet är hotad av Assadregimen, inte minst på grund av risker för USA:s allierade bland Syriens grannländer.

– Uppriktigt sagt, en del av den utmaning vi har här, är att det är många som tycker att något måste göras, men ingen vill göra det, sa president Barack Obama.

Presidenten upprepade att han inte fattat något beslut och att en insats skulle vara begränsad. Han sa att han var krigstrött, precis som det amerikanska folket.

Obama påpekade att det inte är fråga om att sätta in amerikanska soldater på syrisk mark.

– Med de förutsättningar vi har skulle en insats vara väldigt begränsad, och det skulle inte innebära något långsiktigt engagemang, sa Obama.

Opinionen är mot Obama, han varnas av erfarna militärer och diplomater för riskerna med ett angrepp och många i kongressen vill att beslutet ska underställas kongressen.

Trots det pekar allt mot att det bara är en tidsfråga innan angreppet genomförs.