Följ upptrappningen inför ett angrepp i Syrien

Ekot följer utvecklingen under dagen, efter det att USA pekat ut Assadregimen som ansvariga för kemvapenattacken i Syrien 21 augusti.

Detta har hänt

• USA:s president Barack Obama sa på lördagskvällen att USA är redo att genomföra en militär Syrieninsats, men han begär godkännande av kongressen.

• USA:s utrikesminister säger att USA har "trovärdiga uppgifter" om att den syriska regimen står bakom attacken

• Syriens utrikesminister nekar till anklagelserna

• Obama säger att USA har ett ansvar att se till att de skyldiga straffas, och talar om en begränsad insats

• Medan det brittiska parlamentet sagt nej till att delta i en insats, står Frankrike fast vid sitt deltagande

Senaste nytt

20:35 - Den amerikanska kongressen väntas ta upp frågan om en eventuell militär intervention i Syrien mellan 9-13 september.

20:02 - Barack Obama sa på lördagskvällen att USA är redo att genomföra en militär Syrieninsats, men han begär godkännande av kongressen.

19:51 -
USA:s president Barack Obama håller ett tal om Syrien.

19:15 - FN kommer inte att dra sig ut ur Syrien, utan ska fortsätta sitt humanitära arbete där, enligt nyhetsbyrån Reuters.

18:44 - USA:s president Barack Obama ska vid 19.15 svensk tid hålla ett tal om hur USA ska gå vidare när det gäller Syrien. Men han kommer inte att ge klartecken för en omdelbar militär attack, säger en tjänsteman i presidentkansliet enligt Reuters.

Beskedet kommer efter att Obamas säkerhetsrådgivare har hållit ett över två timmar långt möte i Vita Huset. Det har också meddelats att medlemmar av representanthuset i USA:s kongress kommer att få ta del av sekretessbelagd information av Vita huset, men det ska ske först i morgon kväll.

17:47 - Det iranska revolutionsgardet varnade på lördagen för att en amerikansk attack mot Syrien skulle utlösa reaktioner utanför Syriens gränser. Amerikanerna tror att en militär intervention skulle begränsas till det syriska territoriet, men det är en illusion, sa Mohammad Ali Jafari, uppger nyhetsbyrån AFP.

17:26 - "Vi har fingret på avtryckaren", meddelade Syriens premiärminister Waël al-Halqi i ett skriftligt uttalande i den syriska statstelevisionen på lördagen, uppger nyhetsbyrån AFP. Han tillade att armén är "redo att stå emot alla utmaningar och scenarier".

17:23 – Ett plan med FN:s vapeninspektörer har landat i Nederländerna på Rotterdams flygplats, rapporterar Reuters.

17:06  – Utrikesdepartementet (UD) utökade på lördagen sin tidigare reserekommendation om Libanon till att gälla hela landet.

– Med anledning av det skärpta säkerhetsläget och risken för ökade regionala spänningar avråder utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Libanon, säger Victoria Bell på UD:s pressjour till TT.

Sedan tidigare avråder UD från alla resor till vissa extra känsliga områden i Libanon.

15:59 – USA:s utrikesminister John Kerry och försvarsminister Chuck Hagel delta i telefonkonferenser med ledamöter av senaten för att diskutera situationen i Syrien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Samtalen beskrivs som en del av president Obamas pågående konsultationer rörande den syriska regimens påstådda kemvapenattack nyligen – inför ett eventuellt militärt ingripande mot Syrien.

Även president Obamas säkerhetsrådgivare Susan Rice hör till dem som deltar i samtalen.

15:31 – Arabförbundet ska träffas i Kairo under söndagen för att dryfta Syrienläget, skriver AFP.

13:32 – Rysslands president Vladimir Putin har uttalat sig om läget i Syrienkrisen. Han uppmanar USA att lägga fram bevis för att regimen använt kemiska vapen, och säger också att han blev förvånad över det brittiska parlamentets beslut sent i torsdags att inte godkänna en militär insats.

Inför journalister i Vladivostok framförde Putin i dag en uppmaning till USA:s president:

– Jag skulle vilja rikta mig till Obama, som är fredspristagare: Innan man använder våld i Syrien, vore det bra att tänka över de framtida offren, sade Putin enligt nyhetsbyrån Interfax.

12:51 –  Rysslands president Vladimir Putin kräver att USA visar bevis på att den syriska regimen använt kemiska stridsmedel, rapporterar AFP.

– Kan de inte visas så existerar de inte, säger Putin.

12:05 – Rysslands president Vladimir Putin uppmanar ”Obama, fredspristagaren” att ta risken för civila offer i beaktande innan en attack mot Syrien genomförs. Putin säger att en attack mot Syrien skulle vara "mycket ledsam" och att nästa veckas G20-möte i St Petersburg skulle kunna vara en plattform för samtal om konflikten.

10:03 – En delegation med parlamentariker från Iran har rest till Syrien och Libanon för att granska situationen och "fördöma terroristgruppers användande av kemvapen", rapporterar AFP.

08:14 – Vapeninspektörerna som för FN:s räkning undersökt platsen för gasattacken har anlänt till Libanon och kommit till flygplatsen i Beirut. De ska nu lämna en rapport till FN-chefen Ban Ki-Moon samtidigt som prover från den misstänkta attacken med kemiska vapen i Syrien ska analyseras.

05:15 – FN:s vapeninspektörer lämnat sitt hotell i Syriens huvudstad Damaskus och enligt nyhetsbyrån Reuters är inspektörerna på väg i bil mot grannlandet Libanon.

04:50 – Ett sjätte amerikanskt örlogsfartyg uppges nu ha stationerats i östra Medelhavet där sedan tidigare fem fartyg finns, utrustade med kryssningsmissiler som kan användas i en eventuell Syrieninsats. Det uppger företrädare för USA:s försvarsdepartement anonymt för Reuters.

03:20 – En irakisk grupp sade på fredagen att den kommer att angripa "USA:s intressen i Irak och i regionen" om Washington angriper Syrien. Alla "intressen och anläggningar" utgör måltavlor, sade en talesman för en shiitisk paraplyorganisation Reuters. I gruppen ingår shiitiska irakier som har slagits på Assad-sidan i Syrien, skriver TT.

Ekot