Obama: Vi är redo för en militär attack i Syrien

1:24 min

USA:s president Barack Obama sa på lördagskvällen att USA är redo att genomföra en militär Syrieninsats, men han begär godkännande av kongressen, rapporterar vår korrespondent i Washington, Inger Arenander.

– Efter noggrann överläggning har jag beslutat att USA bör ingripa militärt mot syriska regimens mål, sa Obama under talet på lördagskvällen.

Present Obama gav det väntade beskedet flankerad av sin vicepresident Joe Biden. Men Barack Obama, som såg sammanbiten ut och talade fortare än vanligt, meddelade samtidigt, mer överraskande, att han inte kommer att agera utan en omröstning i kongressen.

– Trots att jag anser att jag har rätt att agera utan kongressens godkännande, så vet jag att det stärker oss om vi agerar tillsammans. Alla måste hållas ansvariga och det kan bara ske genom en omröstning, sa Obama, och gav de kritiker rätt som pläderat för att kongressen ska rösta om ett eventuellt ingripande i Syrien.

– Vi bör ha den här debatten, eftersom frågan är för stor för "business as usual".

Beskedet innebär att alla spekulationer om ett tillslag i helgen kan läggas åt sidan. Kongressen kan inte rösta förrän efter den 9 september när den kommer tillbaka efter sin sommarledighet.

Det är inte självklart att presidenten kommer att vinna en omröstning och han svarade inte på en fråga om hur han gör om kongressen säger nej.


 

Nedan kan du läsa Ekots direktrapportering från talet: