Malmö

Åtta till sjukhus efter att husbåt vält

1:01 min

Flera personer hamnade i vattnet när en husbåt välte i en kanal vid Västra hamnen i Malmö under kvällen. Åtta personer fördes till sjukhus, varav en med skador som bedömdes som allvarliga, men inte livshotande.

– Ett 40-tal personer ska ha funnits på båten när den välte, och samtliga som ska ha funnits på båten har också registerats av polispersonal på platsen, och ingen av dem som fanns på båten saknar någon från båten, så att i nuläget misstänker vi inte att det finns någon kvar i vattnet, säger Nils Norling.

Olyckan inträffade vid tjugo över åtta på kvällen under en privat tillställning på husbåten. Räddningstjänsten sökte under kvällen igenom husbåten, som är en permanentbostad,  för att kontrollera att ingen fanns kvar. Dykare sökte i vattnet, men det finns alltså inga uppgifter om att någon person saknas. Under natten jobbade räddningstjänsten med att förankra huskroppen och att göra ytterligare sök med dykare för att säkerställa att ingen person finns kvar i vattnet. Polisen uppmanar även de som befunnit sig på båten att kontakta polisen så att man kan säkerställa hur många som var ombord när olyckan inträffade.

Vet man varför båten välte?

– Det är oklart i nuläget vad det är som har gjort att båten har vält, det kommer att utredas i efterhand. Men från polisens sida kommer vi att skriva en rapport, vi kommer inte att upprätta någon anmälan och i nuläget finns det ingen misstanke om brott, säger Nils Norling.

Under kvällen samlades många Malmöbor och följde räddningsarbetet. En av dem var Jerry Andersson som tidigt på plats och följde under hela kvällen och den tidiga natten räddningsarbetet på nära håll.

– 40 personer fanns tydligen uppe på taket då det ska ha varit en inflyttningsfest. De ska ha dansat och haft roligt, men det var tur i oturen att huset inte välte helt utan som vi ser bara 45 grader på sidan, så de flesta tycks ha hamnat framför och inte tryckts ner under vattnet, säger Jerry Andersson.

Polisen har upprättat en anmälan om framkallande av fara för annan och vållande av kroppsskada, men det finns ingen misstänkt i nuläget. Platsen kommer under natten att vara avspärrad och under morgonen ska polisen genomföra en teknisk udersökning.