Syrisk opposition besviken över Obamas besked

2:07 min

Lättnad och besvikelse är de vanligaste reaktionen i Mellanöstern dagen efter Obamas besked att skjuta upp attacken. Flygräder kommer troligen nu inte att äga rum före den 9 september och den syriska oppositionen konstaterar att Bashar al-Assad nu får längre tid att förbereda sig.

– Assad har fått grönt ljus att fortsätta dödandet, sa en besviken representant för den syriska oppositionen från ett rebellkontrollerat område i Damaskus.

Den syriska regimen däremot triumferar hånfullt. Vice premiärminister Kadri Jamil sa i tv på lördagskvällen att Obama förlorade redan innan kriget börjat. Liksom många andra arabiska kommentatorer beskrev han Obama som svag och sa att denna tvekan gör amerikansk utrikespolitik till åtlöje över hela världen.

– Tidigare amerikanska presidenter har aldrig brytt sig om opinioner, sa han.

För ovanlighetens skull är kommentatorer i Israel, Iran, Syrien och Libanon i dag överens i sin analys: Obama är feg.

En av tidningsrubrikerna i Israel i dag lyder: Obama talar om för Netanyahu att Israel på allvar står ensam.

I den övriga arabvärlden är de officiella reaktionerna dämpade.

Arabförbundet, som träffas i Kairo i dag, väntas fördöma Assad, men ändå ta avstånd från ett militärt ingripande.

Jordanien, som redan tidigare uttalat sig emot en attack, uttrycker i dag en viss lättnad.

I tv:s talkshower i Egypten fick Obamahatarna i gårkväll utlopp för sitt förakt mot den svage och fege presidenten.

Privata tv-kanaler i Egypten har sedan militärens maktövertagande bedrivit en kampanj mot Obama, som de ser som det Muslimska brödraskapets store försvarare.

De mest cyniska kommentarerna hittar man på sociala medier. "Hade det varit Bush så hade han kanske bombat Cypern av misstag, men han hade i alla fall gjort något", löd en kommentar.

På Twitter frågade sig en syrisk oppositionsaktivist: "Tja, vad är väl en vecka när vi har väntat i 2,5 år?" Jo, svarar han: "skillnaden kan vara 10 000 liv".