Het debatt i USA om kongressbeslut om Syrien

1:54 min

Dagen efter president Obamas besked om att kongressen i USA ska rösta om ett militärt angrepp mot Syrien, är debatten i full gång om vad presidenten egentligen vill. Utrikesminister John Kerry har också sagt att USA har bevis för att sarin har använts i Syrien.

Utrikesminister John Kerry, som försvarade beslutet i alla tv-kanaler under morgonen, sa att USA har nya bevis för att nervgasen sarin använts av Assadregimen.

Enligt John Kerry stärker de nya uppgifterna president Obamas beslut att genomföra en militär straffattack mot Assadregimen.

Han kallade beslutet att fråga kongressen först både modigt och starkt och avvisade alla anklagelser om svaghet och feghet.

– Vad skulle kritikerna sagt om vi inte frågat kongressen, frågade John Kerry, som såg enormt trött ut.

Han förklarade i alla intervjuer att ett syfte med att vänta med att genomföra en attack mot Syrien, är att samla stöd inte enbart i kongressen, utan även internationellt.

– Om vi kan vinna ökat stöd, står vi mycket starkare, sa Kerry.

Under tiden frågar många kongressledamöter i debatten om Obamas planer - om så mycket står på spel, nationell säkerhet, USA:s trovärdighet och säkerheten för många allierade länder, varför ska attacken då vara så begränsad? Hur ska insatsen avslutas och hur bedömer Obama riskerna för att USA dras in i ett nytt krig?

Utgången av en omröstning i kongressen är oklar. Om den hade hållits idag, hade det blivit nej i det republikanska representanthuset, sa ledamoten Pete King idag.

I dag skulle det vara svårt, vi har också en växande isolationistisk gren i vårt parti, som jag tycker skadar både partiet och landet, sa Pete King.