Upplagt för en spännande ekonomivecka

1:55 min

Riksbanken lämnar räntebesked, USA:s president Obama besöker Sverige och i slutet av veckan möts världens 20 största ekonomier i S:t Petersburg. Och svensk ekonomi får beröm i amerikanska medier.

Det var i Washington Post som man häromdagen kunde läsa en reservationslös hyllning till den svenska modellen för ekonomisk återhämtning.

”Gör som Sverige har gjort”, var budskapet till president Obama. ”Åk till Sverige och träffa de skandinaviska ledarna och så tar du med deras erfarenheter till S:t Petersburg där ledarna för de 20 största ekonomierna träffas”, skrev ekonomiveteranen Fred Bergsten vid ansedda Peterson Institute for International Economics.

Länderna i G20, inklusive USA, behöver sannerligen ekonomiska reformer därför att merparten av dem saknar just det där som har gjort Skandinavien starkt. Ordning och reda är grunden för fungerande marknadsekonomier.

Nu senast har ju samtliga länder i snabbväxargruppen BRICS råkat illa, ut med fallande tillväxt och rasande valutakurser, när USA börjar antyda att de enorma ekonomiska stimulanserna från centralbanken Fed ska trappas ner.

Minskade köp av stats-och bostadsobligationer och på sikt helt stopp för detta och på sikt en räntehöjning i USA kan få dramatiska följder för tillväxtländerna.

Senare i veckan kommer det besked om räntan från centralbankerna i Europa, England och Japan. Och mitt under pågående Obamabesök ska den svenska Riksbanken försöka slå sig in på nyhetsagendan när räntebeskedet kommer på torsdag.

Oförändrat på 1 procent är grundtipset.

Och på Riksbanken och i Regeringskansliet har de säkert läst Washington Post. Och president Obama håller fast vid Drömmen.