Fotboll

Pojkdrömmen blev sann – Etrit Berisha klar för Lazio

7:06 min

Etrit Berishas stormatch mot Halmstad med flera prakträddningar och avgörande målet på straff blev hans sista i Kalmar FF. Kort efter matchslut blev det klart med en övergång till italienska Lazio. Kontraktet gäller i fem år.

Under söndagskvällen kom Kalmar FF och S.S. Lazio överens om en övergång för Etrit Berisha.

Berisha kom till Kalmar FF som 18-åring inför säsongen 2008 och har hunnit spelat 90 matcher i Allsvenskan.

Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson:

– Etrit har utvecklats till en oerhört bra målvakt under sin tid i Kalmar FF, och han har jobbat väldigt målmedvetet tillsammans med vår duktige målvaktstränare Donald Arvidsson.

Etrit Berisha om övergången:

– Jag är glad att jag får chansen att spela i en klubb som Lazio. Samtidigt vill jag tacka föreningen, laget och alla supportrar som har stöttat mig hela tiden. Det har varit en ära att spela för Kalmar FF och jag kommer att sakna alla!

Dröm sedan barnsben

Att spela i en större liga än allsvenskan har varit en dröm sedan han var liten hemma i Kosovo.

– För mig är det en dröm att spela i en europeisk klubb som är riktigt stor, säger Etrit Berisha till P4 Kalmar.

Att gå från en position som förstemålvakt i Kalmar FF och riskera att bli avbytare i en större klubb som Lazio skrämmer inte:

– Jag är inte rädd för konkurrens. Jag var tredjemålvakt i Kalmar i början och lärde mig mycket av det.

Spelade på förbjudna platser

För Etrit Berisha är den här flytten nästa steg i karriären som tog fart i Kalmar men som grundlades hemma i Kosovo i en tid som präglades av kriget som rasade på balkan under 90-talet. Då var fotbollen något som förenade och ändå gav framtidshopp:

– Det var alltid fotboll och vi spelade nästan 24 timmar per dygn även på ställen som kanske var förbjudna

Trots kriget så kunde Etrit träna och spela fotboll och debuterade i högsta ligan som 16-åring.

– Jag hade en bra tränare och han flyttade till Makedonien där det spelades bättre fotboll.

"En annan människa på planen"

Efter flytten till Kalmar som 19-åring var han tredjemålvakt och lånades en period ut till Lindsdal i tvåan men kom tillbaka och blev förstemålvakt 2010 och har sedan dess gjort sig känd som en reaktionssnabb målvakt som gärna styr försvaret verbalt och visar tydligt vad han tycker när det inte går som han tänkt i spelet.

– Jag tycker jag är en annan människa på planen. Många tycker jag hela tiden är sur på planen men när vi träffas bredvid säger de att jag är trevlig, säger Etrit med ett brett leende.

Plats i landslaget

Vid sidan om spel i Kalmar och förhandlingar med utänska klubbar har Etrit Berisha också en karriär i albanska landslaget som överraskat och är nära att för första gången få spela VM nästa år.

– Det skulle vara jättestort. Albaniens statsminister har sagt att om vi når VM så ska det bygas en staty för varje spelare.