Jämn tv-duell mellan Merkel och Steinbrück

2:04 min

Det blev en jämn tv-duell mellan de två kanslerkandidaterna i den tyska valrörelsen, förbundskansler Angela Merkel och utmanaren Peer Steinbrück under söndagskvällen, inför valet den 22 september.

Socialdemokraten Steinbrück, vars parti ligger klart efter Merkels Kristdemokraterna i opinionsundersökningarna, angrep Merkel inte minst i eurokrisfrågan.

 – Regeringens krisstrategi har misslyckats.

Det var en av den socialdemokratiske utmanarens Peer Steinbrücks tyngsta angrepp på förbundskansler Angela Merkel i gårdagens debatt.

Misslyckats, enligt Steinbrück, eftersom regeringsföreträdare redan nu hintat om att ytterligare ett dyrt Greklandspaket kan bli nödvändigt. Angela Merkel tog dock angreppet med lugn och undrade varför då Socialdemokraterna röstat för allt som regeringen Merkel gjort i skuldkrisfrågan hittills.

– Du hade inte sagt så om det inte hade varit valrörelse, sa Merkel med ett leende och Steinbrück fortsatte inte på temat.

Annars var det Steinbrück som var den mer offensive i debatten. Han lyckades få in poänger i frågan om en lagstadgad minimilön för att göra något åt de många låglönejobb som finns i Tyskland, där hamnade förbundskansler Merkel på defensiven. Å andra sidan pekade hon på att det faktiskt var Socialdemokraterna som styrde Tyskland när låglönejobben infördes.

Andra viktiga teman var Syrienfrågan, där de båda var eniga om att Tyskland inte kommer delta i något militärt angrepp och NSA-skandalen, där Steinbrück krävde att USA:s dataövervakning i Tyskland måste utredas mer än vad regeringen Merkel gjort.

Efteråt var publikbedömingen av debatten tämligen jämn. Steinbrück, som varit väldigt ifrågasatt som kanslerkandidat internt i partiet visade dock att han har kompetens och självförtroende nog att utmana Merkel på ett trovärdigt sätt och det bör ha stärkt honom internt i partiet. Att det sedan skulle räcka till att han kan bilda regering är mindre troligt.

Förbundskansler Merkel var sin vana trogen ganska lågmäld, men saklig i debatten. Och hennes viktigaste argument till väljarna var, precis som det är på valplakaten runtom i Tyskland för Kristdemokraterna, hon själv:

– Ni känner mig, ni vet hur jag fungerar, vi har haft fyra goda år nu, jag vill gärna att även de kommande åren blir bra för oss, sa Merkel till tittarna.

Följ vår Tysklandskorresponent i valrörelsens Tyskland via #Wahlreise på Twitter