Arabförbundet: Ansvariga för gasattack inför rätta

2:00 min

I USA inledde i går Obama-administrationen en politisk offensiv för att övertala kongressen om att en militär aktion mot Syrien är nödvändig. Utrikesminister John Kerry hoppades också på bredare internationellt stöd. Men medan Arabförbundet i går uppmanade omvärlden att agera kraftfullt mot Syrien, så gavs inget klartecken till militärt ingripande.

De arabiska utrikesministrarna pekade återigen ut den syriska regimen som ansvarig för den värsta attacken med kemiska stridsmedel sedan Saddam Husseins gasattack mot kurder i Halabja 1988.

Arabförbundet sa att de som beordrat attacken i Ghouta utanför Damaskus bör ställas inför rätta på samma sätt som andra krigsförbrytare och uppmanade världssamfundet att ta sitt ansvar och agera.

Men det är väl känt att Arabförbundet är splittrat i fråga om militärt ingripande i Syrien.

Egypten, Irak, Libanon och Jordanien är emot.

Egypten under general Sisi har antytt att man fruktar ett islamistdominerat Syrien mer än både Assads regim och Syriens allians med Iran.

Men Egypten är samtidigt beroende av ekonomiskt miljardstöd från Saudiarabien, som är arabvärldens starkaste förespråkare av våld, och saudiska lobbyister i Washington ägnar sig nu åt att utöva påtryckningar på kongressledamöter för att samla stöd för en militär aktion.

Saudiarabien ser Syrien som en lydstat till ärkefienden Iran.

Under tiden fortsätter hånandet av den svage Obama  med segervissa tongångar i Damaskus, där regimens megafoner glatt förkunnar att Obamas feghet gör amerikansk utrikespolitik till ett åtlöje och att hans velighet signalerar USA:s reträtt från världsarenan.

På sociala medier är det Arabförbundet som kritiseras för sin tandlöshet och för att de arabiska utrikesministrarna i gubbklubben bekvämt sitter och kräver att världssamfundet ska ta sitt ansvar.

”Är det inte snarare dags för arabförbundet att ta sitt ansvar? Var är Arabförbundets stridsvagnar, flygplan och soldater?”, löd en kommentar.