Flen

Dödsdömd Malmköpingsbo utvisas

1:55 min

Ammar Akram i Malmköping är dömd till hängning i Irak. Trots det ska han, hans fru och deras tre barn utvisas efter beslut av Migrationsverket.

Men det strider mot de konventioner som säger att man inte får utvisa människor som riskerar tortyr eller dödsstraff, enligt mannens advokat.

Migrationsverket och Migrationsdomstolen vill skicka tillbaka honom och familjen till Irak som de flydde ifrån 2008 efter att armén öppnat eld mot deras hus i Bagdad. I sin frånvaro har han även fått två dödsdomar mot sig. Den senaste förkunnade hängning, enligt mannens uppgifter.

Kortfattat handlar problematiken om religiösa motsättningar inom militären som han arbetat för som befäl, då han är sunni men ledningen är shiamuslimsk. När han inte följde deras orättvisa behandling blev han istället tillslut stämplad som terrorist.

Hans mamma och pappa som flydde med familjen till Sverige skickades tillbaka, vilket slutade med att hans far blev misshandlad under förhör om var hans son var. Det ledde till en stroke som pappan dog av, enligt läkarintygen och säger att hans pappa dog för hans skull, förgäves med tanke på migrationsverkets beslut.

Nejla Maola har varit gift med Ammar sedan 1990. Under gulfkriget våndades hon när han satt fängslad i Irans tortyrfängelse i över 11 år. Nu måste hon oroa sig igen, denna gång även för deras tre barn som vuxit upp i Sverige men som nu hotas att skickas till en osäker verklighet. 

Vi har försökt nå Migrationsverket för en kommentar och de har sagt att de vill ha mer tid på sig för att kommentera ärendet. Vi hoppas på en kommentar under denna vecka.