Regeringen lovar sänkt skatt för pensionärer

1:52 min

Regeringen sänker skatten för pensionärer med en dryg hundralapp i månaden nästa år. Men samtidigt kommer bromsen i pensionssystemet slå till igen nästa år och rycka undan två hundra kronor från de flesta pensionärer. 

Skattesänkningen kompenserar alltså inte fullt ut, sa Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vid en pressträff på måndagen.

– Det här ger för alla pensionärer en dryg hundralapp i skattesänkning, säger Göran Hägglund.

Så de kompenseras till hälften?

– Ja, precis men man ska komma ihåg att pensionssystemet är uppbyggt på ett visst sätt, ska finnas där. Hade vi inte gjort de här åtgärderna så hade det slagit direkt mot pensionärerna. Vi tar en del av det här genom att vi har ordning på finanserna och har möjlighet att skjuta till och dämpa den effekten, säger Göran Hägglund.

Regeringen vill nu dämpa bromseffekten i pensionssystemet som slår till för tredje gången nästa år. Pensionsmyndigheten räknar med att genomsnittspensionären i och med det förlorar 200 kronor i månaden. Regeringens skattesänkning på 2,5 miljard för nästa år ger en hundralapp tillbaka.

Åren efter när pensionerna väntas stiga igen ligger effekten av skattesänkningen kvar. Det här är femte gången regeringen sänker skatten för pensionärer sedan 2009.

Då tog debatten om varför pensionärer ska betala så mycket mer i skatt än löntagare fart. Sedan dess har skattegapet mellan pensionärer och löntagare minskat men frågan är hur ett femte jobbskatteavdrag påverkar det.

Eftersom regeringen inte ännu slagit fast att det blir en ytterligare inkomstkattesänkning på 12 miljarder i budgeten passar statsminister Fredrik Reinfeldt på frågan om skattegapet.

– Det har vi inte gett besked om än. I dag säger vi att vi gör en större skattesänkning för pensionärer än vad vi hade kvar i valmanifestet. Det löfte vi gav väljarna 2010 var att det inte har något självändamål att det finns en skillnad i beskattning och att skillnaden ska minska under mandatperioden. Under 2014 kommer vi att redovisa för väljarna att vi har genomfört det vallöftet, säger Fredrik Reinfeldt (M).

Vet du i dag om gapet kommer att öka eller minska när budgeten är presenterad?

– Jag vet när jag skriver vallöften att de täcker en hel mandatperiod och då tänker jag också redovisa det så, säger Fredrik Reinfeldt.