NSA spionerade på Brasilien och Mexiko

1:57 min

Nya hemligstämplade dokument visar att den amerikanska myndigheten NSA spionerat på Brasiliens president Dilma Rousseff och Mexikos president Enrique Peña Nieto. NSA har avlyssnat kommunikationen mellan presidenterna och deras närmaste rådgivare.

Det är tv-kanalen Globo som nu avslöjar att NSA under 2012 spionerat på Mexikos och Brasiliens presidenter genom att kolla deras mail, textmeddelanden, telefonnummer och  ip-nummer. NSA har övervakat både presidenternas och deras medarbetares datorer.

Journalister har fått hemligstämplade dokument från NSA-läckan Edward Snowden. De visar bland annat en bild på Dilma Rouseff under rubriken: "Mål med operationen: att förstå hur Brasiliens president Dilma Rouseff kommunicerar med sina närmaste rådgivare."

Även Mexicos president Enrique Peña Nieto har utsatts för omfattande spionage av NSA, under tiden han var presidentkandidat, i juni 2012. Dokumenten visar hur myndigheten filtrerat hans textmeddelanden med hjälp av specifika kodord. Bland annat fick NSA fram vilka ministrar han planerade att utnämna om han vann valet sex månader senare.

I de hemliga dokumenten beskrivs avlyssningen som "mycket framgångsrik". NSA skriver också att operationen med fördel kan upprepas eftersom "målen uppnåtts".

Avlyssningen har väckt stor uppmärksamhet och ilska i både Mexiko och Brasilien, som nu kräver förklaringar av USA. Brasiliens justitieminister säger att om dokumenten visar sig vara sanna så är avlyssningen en kränkning av landets suveränitet.

Den amerikanska ambassadören har kallats upp till UD för en formell protest och justitieministern sa också att Brasilien tar frågan vidare till FN.