Alla syrier får permanent uppehållstillstånd

1:50 min

Migrationsverket har beslutat att ge alla syrier som kommer till Sverige permanent uppehållstillstånd. Därmed blir Sverige först i EU med att ompröva situationen i Syrien och låta alla som fått tidsbegränsade tillstånd stanna och ta hit sina familjer.

– Konflikten får man ju säga, milt uttryckt, har ju förvärrats avsevärt. Vi gör bedömningen att den inte kommer att upphöra inom överskådlig tid och då gör vi en ny praxis förändring. Då gäller enligt internationell rätt att de ska få permanenta uppehållstillstånd och det är det beslutet vi har fattat, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket.

För ett år sedan beslutade Migrationsverket att ge syriska flyktingar treåriga uppehållstillstånd. Men sedan dess har alltså situationen i Syrien förvärrats.

Det saknas förutsättningar för en politisk dialog mellan de stridande parterna och kriget väntas fortgå under lång tid framöver, konstaterar Migrationsverket.

Närmare 8 000 syrier som har tillfälliga uppehållstillstånd får nu stanna i Sverige permanent. De får också rätt att ta hit sina familjer.

– Det är ju det som är kanske den största konsekvensen för den enskilde att man kan förenas med sin familj, att familjen som befinner sig i Syrien eller i regionen kan då vända sig till svensk beskickning och söka där och få visering och komma och få skydd i Sverige, säger Anders Danielsson.

Det finns i dag ingen svensk beskickning inne i Syrien, betyder det att de anhöriga som vill komma hit först måste bege sig till ett grannland?

– Ja det betyder det, då får man söka sig till de svenska beskickningar som finns i närområdet. Genom att tillåta att syriska familjer återförenas öppnar nu Sverige en laglig väg för syrier att ta sig till Europa. Inga EU-länder ger i dag visum till syrier och enda sättet att ta sig hit har varit genom flyktingsmugglare.

Sverige blir alltså först ut i EU med att ge permanenta uppehållstillstånd till syriska flyktingar. Alla andra EU-länder ger tidsbegränsade, ofta ettåriga tillstånd.

– Vi gör ju klart den bedömningen att fler människor kommer att söka sig till Sverige, säger Anders Danielsson.

Mer om detta i P1 Morgon och i Studio Ett.

Samtidigt kommer i dag uppgifter om att över två miljoner människor i Syrien nu har flytt från det krigsdrabbade landet. Det uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

Det är nästan tio gånger så många som för ett år sedan.

Dessutom har drygt 4 miljoner invånare flytt inom landet sedan konflikten startade i mars 2011.

Syrisk flykting vill ta hit sin familj

Hittills har 1600 syrier som fått tillfälliga uppehållstillstånd hört av sig till Migrationsverket och sagt att de vill ha hit sin familj. En av dem är Hanna Jacob som har två barn. Hans tvåårige son har hjärtfel och måste opereras.