"Firman" av Bernt Hermele

2:39 min

Medieägaren Bonnier är i fokus i höst. En ny vd ska utses för koncernen och i två olika böcker skildras maktspelet och arvstvisterna i den mäktiga släkten. Martin Jönsson har läst den första av dem, "Firman", av journalisten Bernt Hermele.

Jonas Bonnier är optimist. I sitt vd-brev till Bonniermedarbetarna 2011 konstaterade han att året hade varit tufft, men att "2012 blir fantastiskt". När vinsten istället halverades försökte han med att "2013 ser redan bättre ut".

Men rapporteringen om Bonniers verksamhet just nu rimmar rätt illa med den glättiga positivismen i vd-orden. Istället handlar det, som i många andra delar av mediebranschen, om omställning, nedläggningar, nedskärningar och sjunkande lönsamhet. Nu lämnar Jonas Bonnier snart uppdraget som vd. Ingen vet vem som ska leda mediejätten efter nyår - eller exakt vilken väg den ska gå.

Parallellt med detta ledarskifte har Bonniers egen släkthistoria fått nytt liv, i rättstvisten om hur makten och arvet efter Lukas Bonnier fördelats. Berättelsen om hur man håller ihop ett familjeföretag, men söndrar en släkt, har spelats upp inför öppen ridå.

Det är därför inte förvånande att det i dagarna kommit ut två böcker om Bonnier - dels Bernt Hermeles "Firman", dels Björn af Kleens "Lucke & Lull", om hur makten ärvs och fördelas.

Bernt Hermele vill, skriver han,"råda bot på den överdrivna tystnaden som omger familjen Bonnier. Inte för att privatpersonerna är särskilt intressanta, utan för att deras makt är det."

Hermele berättar utförligt om vilka som inte vill prata med honom och vad han, lätt konspiratoriskt, uppfattar som försök att sluta leden och motarbeta granskning. På flera ställen skriver han om hur Bonnier är "nervösa och paranoida" inför det arbete han lägger ner.

Det är förstås lite kittlande. Problemet är att införsäljningen inte håller och att Hermele är så upptagen av sin fajt med väderkvarnarna att han tappar bort sitt eget uppdrag. Till stora delar är Firman faktiskt mer är en bok OM att skriva en bok om Bonnier, än ett riktigt reportage.

Det är inte mycket till granskning, nästan helt fritt från nyheter - och inte heller särskilt kontroversiellt. Det man reagerar mest på är mängden förolämpande förmuleringar - som att kalla en tidningschef för "slaktarpiga" och andra svepande personangrepp.

Men "Firman"s största problem är att den försöker gripa över för mycket. Genomgången av historien och verksamheten skrapar bara på ytan. Det är habil arkivjournalistik, men rätt torftigt skriven, utan färg i berättandet och djup i analysen.

Hur Bonnier använder sin mediemakt är en oerhört viktig fråga. Lika viktig är frågan om deras förmåga att behålla den. Men DET får uppenbarligen bli en annan bok.

Martin Jönsson