Frankrike pekade ut Assad - som varnade landet

1:57 min

Frankrike offentliggjorde i går kväll hemlig information från landets säkerhetstjänst, för att bevisa att den syriska regimen Bashar al-Assad låg bakom gasattacken utanför Damaskus den 21 augusti.

Rapporten lades ut på den franska regeringens hemsida ungefär samtidigt som det blev känt att Syriens president Bashar al-Assad under dagen gett en exklusiv intervju till den franska tidningen Le Figaro och varnat Frankrike för att angripa landet

Det var en avspänd Bashar al-Assad som tog emot, skriver Le Figaros reporter Georges Malbrunot.

Inget av jagad ledare i bunker eller massiv säkerhet. Malbrunot fick lämna ifrån mig mobilen och bandspelaren, men kunde fritt ställa frågor och avbryta honom.

Syriens president använder intervjun för att varna väst. En militärattack kan leda till ett regionalt krig, hotar Bashar al-Assad.

Han säger sig vidare inte förstå västs logik. Varför skulle han använda kemiska stridsmedel, där de egna kan drabbas?

Intervjun publicerades i går kväll på Le Figaros hemsida.

Men Frankrike anser sig ha bevis för att Bashar al- Assads regim utförde gasattacken. Rapporten från den franska underrättelsetjänsten är nio sidor lång och talar om Syrien, som en av världens största på kemiska stridsmedel och hur gas använts tidigare i våras, men att attacken den 21 augusti var av en sådan omfattning att endast regimen kan ha utfört den.

– Frankrike står fast vid att Syrien måste straffas, sa premiärminister Jean-Marc Ayrault i går kväll, men vi kommer inte att agera utan en koalition.

Han meddelade också att till skillnad från i Storbritannien och USA så blir det ingen omröstning kring en vedergällningsaktion här i Paris i parlamentet i samband med den extrainsatta debatten om Syrien i morgon.

Motståndet är utbrett bland fransmän mot att ingripa militärt mot Syrien. Oppositionsledaren Jean-Francois Copé gav inledningsvis grönt ljus, men har backat något och andra partiledare har sagt till president Hollande att släppa tanken.