Obama kallar till sig nyckelspelare

2:26 min

I USA försöker president Obama mobilisera stöd i kongressen för ett militärt angrepp mot Syrien. Kongressen ska rösta nästa vecka och utgången av omröstningen är oviss och debatten mellan kongressledamöterna är intensiv.

President Barack Obama har lämnat över till kongressen att rösta om USA ska ingripa militärt i Syrien eller inte.

Ledamöterna där överväger för och emot medan Obamas säkerhetspolitiska rådgivare lobbar intensivt för att övertyga de tveksamma.

Presidenten själv kallar nyckelspelarna till sig i Vita Huset. Till dem hör de båda republikanska senatorerna John McCain och Lindsey Graham.

De har tyckt länge att USA ska engagera sig militärt mot Assadregimen, till exempel genom att skicka vapen till oppositionen. Obama behöver de båda hökarnas hjälp för att mobilisera stöd i motståndarpartiet republikanerna.

Både McCain och Graham vill gå längre än den begränsade militära insats mot Syrien som Obama har talat om och har en chans nu att utnyttja sin position i det politiska spelet.

När Lindsey Graham kom ut från mötet med presidenten igår, hördes skymten av en kompromissväg:

– Jag hoppas att även ett begränsat militärt tillslag mot Assad ska förstöra hans möjligheter att använda särskilt kemiska vapen, men det verkar finnas en plan hos regeringen nu att "uppgradera" oppositionen, sa Graham.

Obama har varit mycket tveksam till att beväpna oppositionen i Syrien, men i söndags öppnade utrikesminister John Kerry för ett ökat stöd till oppositionen om kongressen ger presidenten sitt ja:

– Vi kan kanske som ett resultat av det här till och med öka stödet till oppositionen, sa Kerry.

Presidenten måste övertyga ledamöterna i kongressens båda kammare, senaten med hans eget demokratiska parti i majoritet och representanthuset med republikansk majoritet.

Åsikterna om en vapeninsats i Syrien följer inte partilinjerna och utgången av en omröstning är fortfarande oviss.