Landstinget kritiseras för att vara restriktiva med medicin

1:57 min

Att inte få den medicin som man behöver. Så upplever en del människor som har problem med sin sköldkörtel att det är i Uppsala län. Sköldkörtelföreningen är kritisk till att flera landsting är restriktiva med att ge medcinen T3 - trots att det är en godkänd medicin som finns på marknaden.

Lena Nederdal som bor utanför Tierp är en av dom som vill ha medicinen - men som inte får den.

– Vissa dagar är jag väldigt dålig. Jag har svårt att gå i trappor, jag är stel och har svårt att resa mig. Allting går på sparlåga.

Lena Nederdal fick problem med sin sköldkörtel för drygt tio år sedan och sökte vård. Det konstaterades att hon hade skölkörtelsjukdomen Hasimoto, och Lena började äta den beprövade medicinen Levaxin. Åren gick men Lena kände sig aldrig riktig bra, och för några år sedan fick hon så pass kraftiga biverkningar av Levaxin att hon tvingades att sluta med den.

Lena har vänt sig till sin famijljeläkare för att få en ny medicin, ett så kallat T3 preparat, men familjeläkaren menar att han inte får förskriva preparatet, eftersom det är en policy inom landstinget, trots att medicinen är godkänd.

– Jag behöver den behandlingen men de vägrar mig det. Jag ska inte behöva byta landsting eller behöva betlaa själv för att få den här behandlingen.

Lena har också fått en remiss till endokrina enheten på akademiska sjukhuset i Uppsala, men även här har hon kategoriskt nekats medicinen T3,

Britt Edén Engström är överläkare och sektionschef på sektionen för endokrinoligi på Akademiska Sjukhuset, på mottagningen dit Lena vänt sig, hon uttalar sig inte om enskilda patientfall men säger så här om restriktionerna till medicinen T3.

– Sammantaget kan man säga att studierna inte visar att T3 skulle ha fungerat bättre. Det finns ett par enstaka studier som visar på att T3 skulle kunna ha viss positiv effekt, men det är svårtolkade resultat.