USA:s hemliga avlyssning väcker ilska i Brasilien

2:08 min

Avslöjandet i går om att amerikanska NSA avlyssnat Mexikos och Brasiliens presidenter har väckt stor ilska och kraftiga reaktioner. Båda länderna kräver förklaringar av USA, och Brasiliens president Dilma Rouseff överväger att ställa sitt planerade statsbesök i Washington.

Brasiliens justitieminister och utrikesminister höll i går en gemensam presskonferens där de båda männen nästan darrade av ilska. Flera gånger avbröt de varann för att ytterligare späda på de redan hårda orden som nu riktas mot Washington.

USA:s ambassadör i Brasilien får nu en vecka på sig att lämna en skriftlig förklaring till president Dilma Rouseff, vars mejl och telefon ska ha avlyssnats av NSA. Det visar interna dokument som brasilianska medier fått från NSA-läckan Edward Snowden.

Syftet ska enligt dokumenten ha varit att ta reda på hur presidenten kommunicerar med sina närmaste rådgivare.

Brasiliens utrikesminister kallar det en kränkning av landets suveränitet och kongressen har tillsatt en egen utredning.

President Dilma Rouseff är väldigt upprörd och överväger nu att ställa in sin planerade resa till Washington i oktober, enligt den brasilianska tidningen Folha.

De skriver också att avlyssningsskandalen äventyrar Brasiliens potentiella köp av amerikanska militärflygplan, en affär värd 26 miljarder kronor.

I Mexiko har reaktionerna varit mildare, kanske framför allt eftersom president Enrique Peña Nieto har haft fullt upp med stora lärarprotester som lamslagit huvudstaden i flera veckor.

Peña Nieto höll i dag sitt årliga tal till nationen och nämnde då inget om NSA:s avlyssningsprogram utan poängterade istället det djupa samarbete som Mexiko har med USA.

Men det faktum att hans mejl, telefon och textmeddelanden ska ha kollats i detalj av NSA får ändå konsekvenser. Mexikanska UD har lämnat en formell protestnot till USA:s ambassadör och kräver nu förklaringar av Washington.