Ericsson lägger ned i Nynäshamn

Telekombolaget Ericsson lägger ned sin fabrik i Nynäshamn och 463 anställda förlorar sina arbeten. Enligt företaget kommer ett 70-tal av de anställda att erbjudas arbete vid Ericssons anläggningar i Kista och Katrineholm.

För facket kom beskedet helt överraskande.

– Det var med bestörtning jag fick beskedet, det var inte alls väntat. För några veckor sedan sa man att vi hade bra ekonomiska siffror, vi gjorde produkterna i rätt tid till bra kvalite och fortsatte vi samma takt så var det inga problem. Då är det inte väntat att man lägger ned, säger Christer Söderström, Metalls ordförande på Ericssons i Nynäshamn.

Vad säger dina medlemmar idag?

– Det är bestörtning. De fick beskedet klockan 15.00, jag fick det 14.30. Man har inte riktigt kunnat smälta det. Det känns med uppgivenhet, man skakar på huvudet och förstår ingenting.

Ingen förvarning
Beskedet från Ericssons ledning kom på måndags-eftermiddagen. Enligt det lokala facket kom det som en fullständig överraskning och utan någon som helst förvarning.

Officiellt från Ericssons koncernchef Carl-Henric Svanberg heter det att det är ”tungt besked” som han motiverar med att arbetsinnehållet minskat i de produkter som företaget tillverkar för mobiltelefonsystem inom GSM och 3G-tekniken.

Mer lönsam produktion
Det handlar alltså om färre men mer tekniskt komplicerade färdiga enheter som kräver mindre arbetsinsats. Kort sagt en mer effektiv produktion som också är mer lönsam och som en del av förklaringen till att Ericsson häromveckan redovisade en rekordvinst på 28 miljarder kronor för 2004.

Fackklubbarna i Nynäshamn tycks inte ha fått någon som helst förvarning om att fabriken skulle komma att avvecklas. Tvärtom har man känt sig mer trygg nu när man överlevt den värsta krisen de senaste åren då Ericsson skar bort omkring 60 000 jobb.

Utöver de drygt 460 jobben, 280 Metallare och 180 SIF-medlemmar, kan också omkring 40 konsulter mista sina nuvarande arbetsuppgifter.

Ett chockbesked
Även för Nynäshamns kommun kom beskedet som en chock.

– Det var verkligen ett chockbesked. Jag är just nu i Bryssel och ska nu ta första flyget hem. Redan på onsdag morgon har vi kallat till extra kommunstyrelsesammanträde dit vi också bjudit in Ericssons ledning så att de kan berätta om bevekelsegrunderna bakom beskedet, säger Nynäshamns kommunstyrelseordförande Ilja Bataljan.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se