Kommunala bostadsbolag bygger för lite

1:28 min

Sedan sekelskiftet har allmännyttan bara byggt omkring 300 nya bostäder per år. Allmännyttan i Göteborg ger nu Hyresgästföreningen rätt i en del av den kritik som framförts.


– Siffrorna är för låga och därför har ju göteborgspolitikerna höjt ribban för oss, säger Anneli Snobl, VD för kommunägda fastighetsförvaltningsbolaget AB Framtiden.

I budgeten för kommande år säger man att vi ska ha 1 000 nya bostäder klara för inflyttning per år. Dessutom 200 Egna hem.

Enligt Anneli Snobl ska det byggas 60 000 nya bostäder i Göteborgs stad inom de närmsta 20 åren. Det är både allmännyttan och privata byggbolag som ska bygga dessa bostäder. 

Detta ska täcka inflyttningen till Göteborgs stad som under perioden väntas uppgå till 150 000 personer. Men då har göteborgspolitikerna och Allmännyttan inte räknat med den brist på bostäder som redan finns idag.

Lennart Sjöstedt på Hyresgästföreningen uppskattar att det sedan 1990 fram till idag har uppkommit ett ackumelerat underskott på nästan 20 000 lägenheter. 

De 20 000 lägenheterna motsvarar den inflyttning till Göteborg som ha varit sedan 1990. Alltså behövs det byggas minst 80 000 och inte 60 000 nya bostäder inom den närmsta 20 års perioden, enligt Hyresgästföreningen.

Anneli Snobl betvivlar inte Hyresgästföreningens siffror.

--Det kan säkert vara så, så både vi och alla andra byggare i den här stan kommer att få höja byggtempot.


Tommy Johansson
tommy.johansson@sverigesradio.se