SPORT

Somalier i Borlänge tränar för bandy-VM 2014

12 min

Somalierna i Borlänge beskrivs ofta som ett problem. Det lessnade Patrik Andersson på och skapade en annorlunda plattform för kommunikation och integration: ett somaliskt bandylag som ska delta i bandy-VM i Sibirien nästa år.

--Somalia blir det första afrikanska landslaget som deltar i ett bandy-VM. Det är stort, säger Patrik Andersson som tidigare varit sportjournalist.

Efter att han fått idén i våras har allt hänt i ett rasande tempo. Han har fått klartecken från den somaliska regeringen och träffat representanter från det somaliska Olympiska Förbundet som gett sitt godkännande. Intresset från medierna har också varit stort. Filip och Fredrik på kanal 5 har bland annat varit med på träningarna och gjort inspelningar som senare ska sändas i fyra delar.

--Dessutom gör vi en dokumentär om hela den här resan. Den ska släppas i Borlänge den 6 juni nästa år. Tanken är även att filmen ska visas i Mogadishu, säger Patrik Andersson.

För de somaliska spelarna, som alla bor i Borlänge, är detta jättestort.

– Efter första presskonferensen skjutsade jag hem en av killarna som grät i bilen och sa "det här är det största jag någonsin varit med om". De är otroligt stolta och glada över att få representera Somalia i bandy-VM.

Anna Bäcksholm

anna.backsholm@sverigesradio.se