8 000 syrier berörs av Migrationsverkets beslut

1:46 min

Migrationsverkets besked i Ekot i morse att ge alla syrier i Sverige permanent uppehållstillstånd berör närmare 8 000 som i dag har tillfälliga uppehållstillstånd. Migrationsminister Tobias Billström vill inte spekulera i hur många fler flyktingar från Syrien som nu försöker ta sig till Sverige.

En av den är Sako Shaoo, han är 23 år och har varit tre månader i Sverige. Beskedet om att han nu får permanent uppehållstillstånd har gjort honom mycket lycklig.

– Jag blir väldigt, väldigt glad över Migrationsverkets beslut, säger han.

Sako Shaoo har precis avslutat en svenskalektion på syriska föreningen i Stockholm när Ekot träffar honom.

Nu planerar han att läsa svenska och försöka få sin syriska utbildning i sjukgymnastik godkänd i Sverige. Sako Shaoo hoppas också att han ska kunna återförenas med sin föräldrar och sin lillebror. Trots att han vet att det bara är makar och egna barn omfattas av anhöriginvandringen.

– Jag skulle vilja det. Och jag drömmer om det att min familj, mina föräldrar, min bror – min lillebror, att vi ska kunna återförenas, säger Sako Shaoo.

Migrationsverkets beslut innebär att flyktingar från Syrien i normalfallet ska få permanenta uppehållstillstånd. Därmed får de alltså också möjlighet att ta hit en eventuell maka eller make och barn.

Beslutet i morse innebär också att det för första gången finns en laglig väg för syrierna att ta sig till Europa. Eftersom inget EU-land ger Syrier visum har det inte varit möjligt tidigare.

Migrationsminister Tobias Billström vill inte spekulera i hur många fler flyktingar från Syrien som nu försöker ta sig till Sverige. För honom är det viktigaste att även de andra EU-länderna ger syriska flyktingar permanent uppehållstillstånd.

– Här kommer kanske ett av de stora och viktiga testen. Klarar vi av att skapa likvärdighet i behandlingen av ansökningarna som kommer till unionen? I synnerhet i ett läge när vi har att göra med den blodigaste, mest förödande, destruktiva konflikten som vi har på den här planeten just nu, säger Tobias Billström.