Piratpartiet

Sminkar sig under demonstrationerna mot Obama

1:18 min

I dag planeras flera demonstrationer runt om i landet, på grund president Barack Obama besök i Sverige. Som ett sätt att demonstrera mot USA:s massövervakning uppmuntrar Piratpartiet demonstranter att sminka sig, på ett sätt så att datorer och kameror inte kan känna igen ansiktet.

– Man ska göra ansiktet assymetriskt, måla över näsroten, berättar Anna Troberg, partiledare för Piratpartiet, som själv inte kommer att sminka sig.

I USA och Kina används övervakningskameror med ansiktsigenkänning. Då kan ansikten scannas mot till exempel internet eller bilder sparade i ett register. I USA används metoden på flera håll för brottsbekämpning. Piratpartiet tycker att sminkningen är ett effektivt sätt att protestera mot det.

Förra gången en amerikansk president var på besök var det George W Bush år 2001, då slutade det i kravaller. För att inte det ska hända igen, på Mynttorget i Stockholm, finns lagen om maskeringsförbud. Det betyder att det är förbjudet att maskera sig om en demonstration urartar och blir våldsam.

– Man ska inte kunna skydda sig genom ett maskera sig, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen.

Men det är inte förbjudet att maskera sig om man inte begår ett brott, berättar Kjell Lindgren. Han ser därför inget problem med den speciella sminkningen.

– Det är inte förbjudet att maskera sig generellt. Det är inte förbjudet att dra upp halsduken om det är kallt ute heller, säger han.

Palmira Koukkari Mbenga