Karlshamn

Telia stänger sitt nät - då slutar larmet fungera

1:14 min

Snart stänger Telia det fasta telenätet över Ringamåla i Karlshamn. För 83-åriga Viola Johansson, som inte heller har någon mobiltäckning i sitt hus får det stora konsekvenser. Hon har sitt säkerhetslarm kopplat till telefonen. 

"Förutsättningarna för att leverera traditionell, fast telefoni till dig har förändrats på ett avgörande sätt utanför vår kontroll. Då vi inte längre kan erbjuda fast telefoni i ditt område sägs abonnemanget upp."

Så står det i ett brev som 83-åriga Viola Johansson i Ringamåla fått av Telia. Hon har varit kund hos dem i många år, men nu erbjuder de henne inte längre sina tjänster. 

– Det har fungerat mycket bra tills nu med den fasta telefonin. Mobiltelefon kan jag inte använda eftersom det inte finns någon täckning, berättar hon. 

Larmet kopplat till Telia
Den mest ödesdigra konsekvensen av beslutet blir för Viola Johansson att hennes säkerhetslarm, som är kopplat till telefonen, nu inte kommer att fungera. 

Det finns dock hopp för Viola, även om det innebär krångel. I delar av byn har föreningen Ringamåla fiber sett till att det har grävts ner fiber, som sedan några månader är i drift. Nils-Erik Svensson som sitter i styrelsen berättar att möjligheten finns för Viola att koppla telefonen via fiber. Men då kan hon inte välja Telia, som säkerhetslarmet är kopplat via. 

– De är inte med via fibernätet, eftersom de tycker att det konkurrerar med kopparnätet, som ju tas bort om en månad. Vi förstår ingenting av det resonemanget, vari ligger logiken? frågar sig Nils-Erik Svensson. 

Tackade nej
Björn Berg är informationsansvarig på Telia Sonera. Han förklarar att elkraftsleverantören i området har bestämt sig för att gräva ner elen i marken. Stolparna som det funnits både teletrådar och eltrådar i, vill markägaren inte längre ha kvar.

– De vill skapa en annan lösning för sina kunder, och efter att ha utvärderat situationen tackade vi nej till att finnas med via fiber, säger Björn Berg. 

Vad säger du till Viola som hamnat i en riktigt krånglig situation?

– Vi vill såklart inte lämna våra kunder, men jag tror att hon kan hitta en bra lösning via fiber. Det är kommunens ansvar att hitta en modern lösning för hennes trygghetslarm och det är jag övertygad om att hon får hjälp med.