Motala

Socialnämnd granskas efter treårings död

1:27 min

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, inleder nu en granskning av socialnämnden i Motala. Bakgrunden är de stora brister som uppdagades efter mordet på ett treårig flicka tidigare i år. 

– De brister som kommunen uppmärksammat är av allvarlig karaktär och vi vet inte om de åtgärder som kommunen själv föreslagit är tillräckliga, säger Cecilia Lobos på IVO.

Det var i mitten av juni som en 32-årig kvinna från en mindre ort i Motala kommun tog livet av sin treåriga dotter genom att täcka hennes kropp med Fentanylplåster, som används som smärtlindring för cancerpatienter. Hon försökte också ta sitt eget liv, men överlevde och står nu åtalad misstänkt för mord.

Efter flickans död visade det sig att pappan redan ett halvår före mordet larmat socialtjänsten om att mamman hotat med att ta livet av både dottern och sig själv. Ändå vidtogs inga åtgärder och i den Lex Sarah-utredning som kommunen genomförde dagarna efter mordet var man full av självkritik.

En lång rad fel och brister konstaterades och i sin anmälan till IVO föreslog man också ett antal åtgärder, men IVO nöjer sig alltså inte med det.

Nu kommer man att inleda en granskning som framförallt ska inrikta sig på hur socialnämnden arbetar med barn- och ungdomsärenden och hur anmälningar hanteras.

– Vi vill också se om det om det finns andra brister som inte uppmärksammats i kommunens egen utredning, säger Cecilia Lobos.

Socialchefen i Motala, Åke Wännman, säger idag att granskningen var väntad.

– Det var ju så att vi själva kontaktade dem redan i juni och uttryckte behov av en extern granskning med anledning det här tragiska dödsfallet.