Svenska röster från Stockholm om Obamas besök

1:39 min

Obamas besök verkar inte väcka några särskilt starka känslor bland svenskarna, i alla fall inte hittills. Sveriges radios reporter Jonas Fredén har besökt Strömkajen i Stockholm, där presidentkortegen passerade.

-- Jag måste nog säga att jag är glad att han kommer hit. Då vet jag att Sverige kan vara med och påverka politiken öäven om vi är ett litet land.

– Jag tycker att man väljer att göra det till så stor grej. Det är kanske onödigt att göra det till en sådan stor grej.

– Svårt att jaga upp sig över besöket. Vi är neutrala, det är väl åsikterna också.

När Ekot pratade med folk intill kortegevägen in till Grand Hotel, dit Obama anlände gick det inte att hitta några starka röster.

Det handlade mest om lätt road skepsis inför alla avspärrningar som skapat ett Stockholm surrealistiskt tomt som under en söndag på 1950-talet.

Självklart finns det en USA-kritisk opinion i landet, och en USA-positiv, men demonstrationerna mot presidenten äger rumt först i kväll. Någon flaggviftning var det inte tal om. Inte ens polismännen vid avspärrningarna visste exakt när presidentkortegen skulle anlända.

"De håller det hemligt för oss också" sa en polis som inte ville säga sitt namn.

Det hela gav mer intryck av en logistikövning, en transport av farligt gods, än av någon festlig presidentkortege.

Ska man vara stolt över att Obama kommer hit? Nej, tyckte Anders Örtegren som var ute och gick med sin lille son när hamnade inför avspärrningarna på Strömkajen. Han tycker statsministern är för vek mot USA.

– Jag hörde en intervju i ekot i morse och han är undfallande och feg tycker jag. Han borde stå för de svenska åsikterna.

Men ska man inte vara stolt över att en amerikansk president besöker lilla Sverige?

– Nej, han ställde ju bara in ett annat besök och tog nåt på vägen.