USAs ambassadör: Sverige är ledande på fjärrvärme, återvinning och biogas

4:09 min

Sverige har sedan 2006 avtal med USA om ömsesidigt utbyte av teknik och forskning och amerikanska ambassaden har haft i uppgift att dammsuga Sverige på intressant miljöteknik. Härom året ingick också våra länder en så kallad grön allians SAGA för utbyte av hållbara innovationer. Åtskilliga borgmästare har åkt hit på gröna studiebesök och svenska politiker har varit i USA för att få inspiration. Det som är allra mest intressant för amerikanerna enligt ambassadör Mark Brzezinski är svensk teknik för fjärrvärme, återvinning och biogas.

Mark Brzezinski räknar upp ett antal svenska städer som imponerar: Växjö, Helsingborg, Stockholm, Luleå och Malmö till exempel. Själv har han besökt Lidingös reningsverk. Avloppsslammet blir till gödsel på åkrarna och biogas till stadsbussarna. Ett kretsloppstänkande som både minskar miljöbelastningen och dessutom ger ekonomiska vinster.

Miljöstadsdelarna Hammarby Sjöstad i Stockholm och Västra hamnen i Malmö tycker Mark Brzezinski är bra bevis för att man kan bo bekvämt och ändå hållbart. Borgmästare från amerikanska städer som Minneapolis, St Paul, Cleveland, Tallahassee, Portland och Boulder har varit på sverigebesök och plockat med sig gröna idéer hem.

Allra mest imponerad är Brzezinski av att hela Sverige lyckats så snabbt minska sitt oljeberoendet sen 70-talet och ändå ha en stadig ekonomisk tillväxt. President Obama lovade på klimattoppmötet i Köpenhamn att USA skulle minska sina klimatutsläpp med 17 % jämfört med 2005, vilket är betydligt mindre än Sveriges och EUs löften.

Men de amerikanska målen håller nu i alla fall på att infrias enligt Brzezinski bland annat tack vare Obamas nya klimatplan. Den handlar om stora federala utsläppsminskningar på områden där Obama inte måste fråga kongressen om lov och tuffare regler för utsläpp från kolkraft och bilar framöver.

Besöket i Sverige är en del av president Obamas plan att USA ska ta sitt globala ansvar för minska utsläppen av växthusgaser, anser ambassadör Brzezinski och blickar ned i sitt papper med svar som godkänts av vita huset inför presidentbesöket.

James Wine är amerikansk författare och filmare bosatt i Sverige och styrelseledamot i Tällbergstiftelsen. Han har följt amerikansk klimatpolitik länge och han anser att det faktiskt finns anledning att tro att USA nu håller på att gå i en mer hållbar riktning. Det största hoppet står till USAs militär med målet att ha 25 % förnyelsebar energi till år 2025. Inte bara för klimatets skull utan för att bli självförsörjande på bränsle.

James Wine höll på att deppa ihop efter fiaskot på klimattoppmötet i Köpenhamn för 4 år sen, men nu ser han mer ljust på framtiden när världens största energikonsument, Pentagon satsar stort på förnybar energi.