ÖSK måste betala till polisen

Fotbollslaget Örebro SK kommer nu för första gången att betala för polisens arbete i samband med lagets matcher.

– Vi kommer betala fakturan som avser polisarbete som gjorts under 2011 års säsong, säger Jan Karlsson, VD för ÖSK Elitfotboll AB.

Det är frågan om polisens bevakning i Örebro under den allsvenska säsongen 2011 som nu slutgiltigt är avgjord. ÖSK har överklagat gång på gång för att slippa betala, men efter att frågan nu avgjorts i högsta instans står det klart att ÖSK kommer betala 200 654 kronor till polisen.

Det tvisten handlat om är om lagen ger polisen rätt att ta betalt för en del av sin bevakning vid fotbollsmatcher, av klubbar som drivs som aktiebolag. ÖSK tycker fortfarande att det är principiellt fel och fortsätter att överklaga polisens nota för 2012.

Men VD Jan Karlsson medger att möjligheten att få rätt nu är mycket liten

– Jag tror väl inte att den bedömning som Kammarrätten kommer göra, kommer vara skiljd från det som varit tidigare. Så naiv är jag inte, säger Jan Karlsson.

Det är förmodligen första gången som ett lag betalar för polisarbete vid ett idrottsevenemang i Sverige. Hur lagstiftningen ska se ut är just nu mycket omstritt och senare i höst väntas regeringen sätta ner foten i frågan. Fler aktiebolagsklubbar inom både fotboll och ishockey har överklagat precis som ÖSK, men dom fallen är inte avgjorde i högsta instans än.

Även om ÖSK nu känner sig tvingat att börja betala så hoppas Jan Karlsson i ÖSK att de klubbarna fortsätter att protestera

– Kanske finns det något hål som vi inte lagt med i våra argument, säger Jan Karlsson.

– Men i ärlighetens namn kanske man kan tycka att frågan i dagsläget är ganska uttömd och att det som krävs är att den diskussion vi för framåt gemensamt vinner terräng så vi får en ny lagstiftning, säger Jan Karlsson, VD för ÖSK Elitfotboll AB.