
Frihandelsfrågan i skuggan av Syrienkrisen
Den stora frågan under Barack Obamas Sverigebesök, har varit hans planer på ett militärt angrepp på Syrien utan stöd från FN. Något som mött stark kritik från många håll både internationellt och i Sverige. Men statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte i går förståelse för att Obama och USA kan komma att agera på egen hand.
Så här sa Reinfeldt efter den middag där Obama och de nordiska statsministrarna deltog på i går kväll:
– Jag har uttryckt förstålese för den roll som Barack Obama har, han är USA:s president, varhelst oro uppstår i världen kräver alla överallt att USA ska reagera.
– Frånvaron av reaktion har också ett politiskt pris och det tycker jag Barack Obama har beskrivit väldigt nogsamt; Vi vill inte sända signalen till diktaturer runt om i världen över att de kan använda kemiska stridsmedel och så händer ingen reaktion, och det är i balanseringen av alla dessa ståndpunkter som det är viktigt att se att vi har olika roller och det är det jag sagt i dag, fortsatte Reinfeldt.
I Sverige råder politisk enighet om att det är FN-systemet som ska avgöra. Och socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin uttalade igår kritik mot Fredrik Reinfeldts förståelse för Obama.
Men när FN:s säkerhetsråd är paralyserat, riskerar internationell krishantering att bli förlamad och då kan det ändå finnas behov av att världen, dvs USA och Barack Obama, reagerar mot den mest avskyvärda användningen av kemiska stridsmedel säger Fredrik Reinfeldt.
Vi gårdagskvällens middag med dom nordiska statsministrana och Barack Obama slöts en överenskommelse om att dom sex länderna tillsammans ska hålla årliga möten där samarbete om globala och regionala säkerhetsfrågor ska diskuteras.
Enligt statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt var den viktigaste frågan under Obamas besök att nå framgång i det planerade frihandelsavtalet mellan EU och USA:
– Får vi den här möjligheten att diskutera med USA då ska jag vara tydlig mot svenska folket att min prioritet är jobb och välfärd i Sverige.
-- Då är handelsfrågorna viktigast, kan vi få ett frihandelsavtal som är brett, som täcker stora delar av svensk ekonomi då är det att knacka på dörren till morgondagens jobb, avslutar Reinfeldt.
Nytt samarbete inlett
#text=5634688#Träffade de nordiska ledarna.
#text=5636459#
#ljud=4682355##ljud=4682721#
#ljud=4682647##ljud=4681835#
Erik Ridderstolpe
Ekot