Västra Götalandspolisen ber om nationell hjälp

3:13 min

Polisen i Göteborg begär nu hjälp från övriga landet för att få stopp på gängkriminaliteten. Gårdagens dödsskjutningar var den 27:e bekräftade skottlossningen i Storgöteborg hittills i år.

– Vi kommer att begära hjälp från övriga Polissverige när det gäller den här typen av brott, alltså skjutningar i Göteborg. Vi behöver resurser för brottsförebyggande arbete, utredning, spaningsverksamhet, kriminalunderrättelsetjänst. Alltså stöttning när det gäller den här typen av ärenden. Där begär vi nu nationell hjälp, säger Björ Blixter.

Är ni underbemannade i Västra Götaland?

– Nej, men mängden brott har ökat. Vi har för många ärenden. Det är lite för mycket just nu. Vi behöver lite stöttning. Det är också en markering mot de kriminella och allmänheten att vi tar det här på största allvar, säger Björ Blixter.

Onsdagskvällens skjutning är bara en av många i Göteborgsområdet hittills i år. Under 2011 rapporterades 24 skjutningar i Storgöteborg. Förra året steg siffran till 33 och fram tills i går hade polisen konstaterat 26 skjutningar. Polisen vill nu ha in tips från allmänheten.

– Det är kriminella konflikter. Om det är personliga konflikter eller om det är någon form av bekämpning av varandra i någon form av hierarkiskt försök att få kontroll över ett område. Alla hypoteser är lika bra i detta läge, säger Sven Alhbin som är chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Vad kan du säga om de två som blev mördade?

– Det är unga människor som har fått skatta med sitt liv i någon meningslös uppgörelse. De är inte särskilt kända hos oss sedan tidigare, säger Sven Alhbin.

Mika Wallgren/Lasse Nilsson/Västekot
vastekot@sverigesradio.se