Falska eurosedlar allt vanligare

Polisen beslagtar allt fler falska sedlar och falska eurosedlar blir vanligare också i affärerna. Förfalskningarna är skickligt gjorda och svåra att skilja från äkta eurosedlar. 

Penningförfalskning har ökat med 1 200 sedlar sedan 2003. Det är fortfarande svenska sedlar som toppar och på andra plats kommer eurosedlar, säger Marcus Qvennerstedt, kriminalinspektör på finanspolisen.

Dollarn var tidigare den näst vanligaste förfalskade valutan, men nu har alltså falska eurosedlar blivit näst vanligast.

Svåra att skilja från äkta
Polisen oroas nu av att det blivit vanligt att förfalskare just försöker få ut falska eurosedlar i handeln. Förfalskningarna är skickligt gjorda och svåra att skilja från äkta eurosedlar. Sedlarna förs enligt polisen in av den organiserade brottsligheten framförallt från Östeuropa.

Har ändrat arbetsmetoder
Bedragarna har ändrat arbetsmetoder och försöker allt oftare handla med de falska sedlarna i vanliga butiker, konstaterar Marcus Qvennerstedt.

– Vi ser en trend att ligorna i allt större utsträckning vänder sig till vanliga butiker, säger han.

Handeln särskilt drabbad
Bekymmersamt är också allt fler köpställen tar emot euro, exempelvis i samband med gränshandeln med Finland i norr och i söder med handeln med Danmark och Tyskland.

Butikspersonalen med ovana vid eurosedlar är tacksamma offer för bedragarnas, varnar polisen.

– Vad man skulle önska är att kunskapen höjdes i butikerna, framför allt hos personal som står i kassan när det gäller euron framför allt. Det blir problem när kassörskan inte är van vid eurosedlar. Köpställena håller på att bli mer utsatta, säger Marcus Qvennerstedt.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se