Pedofilanklagad präst kallas hem av Vatikanen

1:56 min

Den katolska kyrkan tvingas nu utreda ännu en misstänkt pedofilskandal. Vatikanen har återkallat sin ambassadör i Dominikanska republiken och inlett en utredning efter pedofilanklagelser i lokal media.

Lokala medier i den karibiska ö-nationen Dominikanska republiken har de senaste dagarna rapporterat flitigt om misstankarna mot ärekebiskopen, som också varit Vatikanstatens ambassadör i landet de senaste sex åren.

Och det är dessa misstankar som fått Vatikanen att tillsätta en utredning och att kalla hem Josef Wesolowski.

Från flera håll har det förts fram misstankar om att ärkebiskopen skulle ha sovit tillsammans med flera korgossar.

Andra uppgifter gör gällande att han också skulle ha köpt sex av minderåriga i huvudstaden Santo Domingo.

Några dagar innan Wesolowski kallades hem uppgav innevånarna och kommunledningen i den lilla bergsbyn Juncalito att de sett hur en annan polsk katolsk präst brukade ta med korgossar till ärkebiskopens hem.

Den prästen befann sig på semester hemma i Polen när nyheten briserade och har inte återvänt till Dominikanska republiken.

Pedofilskandalerna inom den Katolska kyrkan har skakat världen under många år. Länge visade kyrkan och Vatikanen mycket lite intresse för att göra något.

Istället för att utreda de präster som anklagades för övergreppen – förflyttades dem till en ny kyrka eller ett nytt land.

Men bara veckor efter att den nye påven Franciskus installerades lovade han att det nu var slut med att sopa problemen under mattan och försäkrade att de skyldiga prästerna skulle straffas.

Det är i det ljuset man ska se att Vatikanen nu agerade så snabbt. Men kan kanske också ses som att bevisen mot Wesolowski var så pass graverande att man inte kunde blunda för dem.

Han har tidigare varit Vatikanens ambassadör i flera länder i centralasien. Innan dess jobbade han bland annat på Vatikankens ambassad i Danmark.