Genusvetare Marie Nordberg om skillnaderna mellan pojk- och flickkläder

13 min

På 70-talet sprang barn runt i unisex-kläder och träskor. Vad hände? Idag kläs små flickor upp som vuxna kvinnor och det säljs till och med BH:ar för platta barnbröst. Högklackade skor står på många flickors önskelista, och hur det kommer sig att skobutikerna är fulla av dessa, medan alla pojkskor är fotriktiga?

När Magdalena Dahlberg skulle reklamera sin 11-åriga dotters kängor efter två veckor fick hon höra av expediten att de inte var gjorda för att leka i. Marie Nordberg, docent i genusvetenskap vid Karlstads universitet analyserar fenomenet och tidsandan.

Utbudet i klädbutikerna talar ett tydligt språk. Flickors kläder är mindre, tajtare och mer färgsprakande. Hur ska man som förälder tackla det här, och har barnens kläder egentligen någon verklig betydelse för jämställdheten?

Detta diskuterar vi med Marie Nordberg, som ser flera förklaringar till utvecklingen: Globaliseringen, sexualiseringen, en uppvärdering av femininiteten, samt en isärhållning av pojkar och flickor i deras sociala kön = genus. Samtidigt handlar det om ett maktförhållande mellan barn och vuxna.
- Det finns en längtan hos barn att få bli stora, säger Marie Nordberg.