Västra Götalandspolisen får stöd utifrån

1:14 min

Efter onsdagskvällens dödsskjutningar i Biskopsgården är nu stödresurser från Rikskriminalpolisen på väg till Göteborg och ytterligare förstärkning kommer i morgon.

Vid lunchtid på torsdagen samlades flera hundra människor vid mordplatsen för att hedra de två som dödades i en skottlossning på Väderilsgatan på Hisingen.

En av dem var Janna Atta, som jobbar i äldreomsorgen, och som kände 17-åringen, en av de två som sköts igår. Hennes tvillingar gick på samma förskola under 1990-talet.

– Han föddes här och växte upp här i Biskopsgården. Han gick på dagis med mina barn. Jag känner att det gick en del av mitt hjärta här, säger Janna Atta.

De båda offren var inte särskilt kända av polisen och det finns nu inga formellt misstänkta för dödsskjutningarna. Men efter att ha fem mordutredningar igång så behövs nationell hjälp - mer personal - för att utreda morden.

– Vi jobbar ju aktivt i ett antal gängrelaterade mord och även en del andra mord och vår resurs att jobba effektivt med den här metodiken är slut, säger Sven Alhbin som är tillförordnad länskriminalpolischef.

Det tar några dagar innan polisen får en bättre klarhet i vad som hänt, säger tillförordnade länskriminalpolischefen Sven Alhbin. Men han är tydlig med vad det i stort handlar om.

– Det är kriminella konflikter. Om det är personliga konflikter eller om det är någon form av bekämpning av varandra i någon form av hierarkiskt försök att få kontroll över ett område. Alla hypoteser är lika bra i detta läge, säger Sven Alhbin som är chef för länskriminalpolisen i Västra Götaland.

Hur hänger de här fem gängrelaterade morden ihop?

– Jag kan inte gå in på hur de är relaterade med varandra, vi vet att de i vissa delar gör det. Personellt och ur olika perspektiv. I vissa delar hänger gårdagens mord ihop med det, säger Sven Alhbin som inte vill gå in på närmare detaljer kring de gängrelaterade morden.

Polisen i Västra Götaland klarar inte av att utreda alla fem morden själva utan får redan i dag hjälp med extra personal från rikskriminalen och polisen vädjar också om tips från allmänheten och konstaterar att om tips kommit in efter skottlossningen på samma plats i tisdags, så hade kanske gårdagens mord kunnat undvikas.

Lasse Nilsson/Epp Anderson
vastekot@sverigesradio.se