Syrien splittrar EU under G20-mötet

I S:t Petersburg i Ryssland har G20-mötet nu inletts med världens ekonomiskt viktigaste länder. President Vladimir Putin har tagit emot de 20 ländernas stats- och regeringschefer och sa redan under välkomsttalet att Syrien skulle avhandlas.

– Syrien är ett mycket viktigt och akut tema i världspolitiken och jag föreslår att vi tar upp frågan vid middagstid, sa den ryske presidenten till de 20 statscheferna som satt i ring vid ett gigantiskt bord under kristallkronorna i Konstantinpalatset.

Världsmedierna följde tidigare detaljerna i välkomstmottagningen där Putin stod på palatstrappan och mötte stats- och regeringscheferna. Särskilt länge syntes ryske presidenten småprata med Tysklands Angela Merkel medan andra mest fick en handskakning och ett leende för smattrande kameror. Mest uppmärksamhet fick förstås Barack Obama. Han och Vladimir Putin sågs båda med stora leenden när de skakade hand.

Trots att mötet inletts först nu har flera deltagare redan tydligt deklarerat sin position i Syrienfrågan. Herman van Rompuy, europeiska rådets ordförande, vill hitta en diplomatisk lösning

– Förhandlingar och en diplomatisk lösning är mer brådskande än någonsin, inget finns att vinna på ett militärt angrepp, sa han.

Samtidigt finns inte någon gemensam EU-linje eftersom Frankrike stöder ett militärt angrepp på den syriska regimen. Rompuy lovade att han inom några timmar kommer att presentera en gemensam förhandlingsposition för EU.

– Det blir något som är mycket nära det jag sagt tidigare, det vill säga en tyngdpunkt på förhandlingar och en politisk lösning, sa van Rompuy.