Underrättelsetjänster har knäckt internetsäkerhet

2:12 min

Underrättelsemyndigheterna i USA och Storbritannien har knäckt de koder som skulle skydda människors privata banktransaktioner, affärer på nätet, sjukjournaler, e-post och telefonsamtal.

Internetanvändare kan inte lita på försäkringar om att aktiviteter på nätet skyddas av VPN-nycklar eller andra krypteringar. Det visar nya uppgifter idag, som publiceras av New York Times och The Guardian.

Källan är än en gång den så kallade visselblåsaren Edward Snowden.

En intervjuad krypteringsexpert säger till New York Times att underrättelsemyndigheterna ägnar sig åt en pågående, total invasion av privatlivet. ”This is the golden age of spying”, säger han, en guldålder för spioneri.

En annan krypteringsexpert, som talat med the Guardian, säger att kryptering är själva grunden för att lita på internet. Om skyddet för privatlivet undermineras, undermineras hela poängen med internet, varnar han.

Tidningarna hänvisar till dokument som visar hur NSA, den amerikanska övervakningsmyndigheten och GCHQ, dess brittiska motsvarighet, systematiskt och i hemlighet arbetat i flera år med att knäcka eller gå förbi krypteringar på internet.

Enligt The Guardian har NSA försvagat internationell krypteringsstandard för att lättare ta sig in i systemen. De har använt sig av så kallade superdatorer för att forcera krypteringar och de har samarbetat med teknologiföretag och internetoperatörer som lämnat över säkerhetsnycklar.

Enligt New York Times har NSA gjort dataintrång för att samla in information på nätet innan den krypterats. I en del fall har företag känt sig tvingade av regeringen, skriver tidningen, att lämna ifrån sig säkerhetskoder eller öppna så kallade bakdörrar i sina system som spionmyndigheterna kunnat ta sig in igenom.

Systemet är nödvändigt, hävdar övervakningsmyndigheterna, för att samla in information om fienden och för att kunna bekämpa terrorism.

När president Obama besökte Stockholm häromdagen, fick han en fråga från nyhetsbyrån TT, om reaktioner också internationellt mot NSA:s verksamhet.

Obama försvarade den också med terrorbekämpning, men sa samtidigt att bara för att vi kan göra något behöver det inte betyda att vi ska göra något, och höll öppet för skärpt lagstiftning.

"It may be that the laws that are currently in place are not sufficient to guard against the dangers of us being able to track so much."

Det kan vara så att de lagar vi har nu inte är tillräckliga för att skydda mot de risker det innebär att vi kan spåra så mycket.